'Feyenoord speelt zondag tegen PSV (en tegen Ajax)'

Reacties

De eerste Eredivisie-kraker van 2017 van zondag werpt zijn schaduw al flink vooruit. Clubwatcher Iwan van Duren spreekt in zijn voorbeschouwing op het duel van Feyenoord met PSV in De Kuip ook van 'een bermbom op weg naar de Coolsingel'.

'Feyenoord speelt zondag tegen PSV (en tegen Ajax)'

Zondag trappen twee ploegen af in De Kuip in een wedstrijd waar drie ploegen bij betrokken zijn. Want het zal niet vaak gebeuren dat er in Amsterdam kaarsjes gebrand worden voor winst van PSV. Zondag wel. Want hoe anders moet Feyenoord nog bijgehaald worden? Wedstrijd na wedstrijd de nul houden, wedstrijd na wedstrijd winnen en toch maar niet dichterbij komen.

'Dat moet niet te lang gaan duren', erkende Peter Bosz eerder al. Bij winst voor PSV en zelfs bij een gelijkspel zal Ajax aanstaande zondag - mits het zelf wint natuurlijk - de lachende derde zijn. 'Wij gaan voor de winst', weet Giovanni van Bronckhorst dan ook.

Op papier speelt de ploeg die thuis al een jaar niet verloren heeft tegen de ploeg die uit al een jaar niet verloren heeft. Dan zou je een gelijkspel invullen. Precies het resultaat, dat Ajax weer vol in de race voor de titel brengt. 'We moeten de wedstrijd dan ook goed lezen', weet Van Bronckhorst. Beide partijen hebben waarschijnlijk te veel respect voor elkaar om direct vol gas de ander naar de strot te durven vliegen. Het risico van een paar vroege counters en een vroegtijdig knock-out is daarvoor te groot. Het ligt ook niet in de aard van beide trainers.

De Kuip is al wekenlang stijf uitverkocht voor de topper tussen de nummers één en drie van de Eredivisie. Op zich niets bijzonders in Rotterdam, aangezien alle wedstrijden tot volgend seizoen uitverkocht zijn. PSV kan zich opmaken voor een muur van geluid als de Eindhovenaren zondag de koploper tegemoet treden. Deze wedstrijd is een van de belangrijkste hordes richting de titel. Iets waar Het Legioen deze hele eeuw al op wacht.

Van Bronckhorst denkt dat het legioen zondag een belangrijke rol kan spelen. 'Niet alleen bij deze wedstrijd, maar bij alle wedstrijden is de steun van het publiek heel belangrijk. In De Kuip voelt het echt alsof de twaalfde man je ondersteunt. Dat voelen de spelers, dat voelen we allemaal. Dat steunt ons enorm en dat zal zondag niet anders zijn.'

Dat zal zondag wel iets anders zijn als het aan de supporters ligt, nog intenser namelijk. Alles om te voorkomen dat Cocu een bermbom legt op weg naar de Coolsingel. PSV kan een ontvangst verwachten die doorgaans exclusief voor Ajax is weggelegd.

Uiteraard wordt de wedstrijd niet op de tribunes gewonnen. Maar langzaam maar zeker komen we in een nieuwe fase van de competitie, waarbij het niet meer alleen om de benen gaat maar steeds meer om de mindset. De voorbeelden van ploegen die verlamden zodra het eindspel echt op de wagen kwam, zijn legio. Volgens Van Bronckhorst is het niet moeilijk om de rust te bewaren binnen de spelersgroep. 'Die rust is er. De focus ligt altijd op onszelf, al hebben we respect voor de tegenstander. Dat hebben we ook voor PSV. Maar uiteindelijk moet je je focussen op de dingen die je moet doen en die je kunt verwachten. Daar is het team mee bezig.'

De trainer weet al hoe hij wil gaan spelen tegen PSV en lichtte zijn spelersgroep een dag eerder dan normaal al in over de opstelling en het speelplan. Daarover lichtte hij al een tipje van de sluier op. 'We moeten het compact houden en de juiste momenten vinden om druk te zetten.' Over een vroegtijdige beslissing wil hij echter nog niets weten. 'Met nog tien wedstrijden te gaan is het nog te vroeg om definitief afstand te nemen van PSV. Maar we kunnen goede zaken doen.' Dat zal ook wel moeten. Want niet PSV maar Ajax is de belangrijkste rivaal in de titelrace.

De Amsterdammers spelen zondag tegen Heracles Almelo. Bij de verwachte winst zou een gelijkspel in Rotterdam de hoofdstedelingen mentaal flink wat brandstof opleveren. Dan is het gat nog drie punten met zowel een wedstrijd in Amsterdam en een relatief zwaarder programma voor Feyenoord. De verhalen dat PSV moet winnen gaan dus net zo goed op voor Feyenoord. Dan wordt namelijk niet alleen PSV op onoverbrugbare achterstand gezet. Dan zal ook Peter Bosz wederom verzuchten dat dit wel erg lang gaat duren. Winst op PSV is voor Feyenoord ook winst op Ajax.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.