Feyenoord sleept drie punten uit het vuur op De Vijverberg

Met pijn en moeite heeft Feyenoord op bezoek bij De Graafschap de tweede uitoverwinning van het seizoen geboekt: 1-2. Dankzij een fout van doelman Hidde Jurjus gaven de Rotterdammers na een zwakke eerste helft toch nog een vervolg aan de twee indrukwekkende overwinningen van vorige week tegen PEC Zwolle.

Dankzij die twee zeges op PEC won Feyenoord tot nu toe al zijn vijf thuiswedstrijden, maar in uitwedstrijden lieten de Rotterdammers de laatste twee duels punten liggen (3-1 tegen PSV en 1-1 bij Roda JC). Ook op De Vijverberg leek het aanvankelijk mis te gaan. De Graafschap stevende halverwege af op de eerste zege van het seizoen door een fout van Jan-Arie van der Heijden. Erik Quekel profiteerde in twee instanties, al gaf Sven van Beek het laatste zetje.

Feyenoord mocht van geluk spreken dat het bij het vierde eigen doelpunt van Van Beek bleef. Kenneth Vermeer voorkwam eerst dat Quekel de bal na een prachtige combinatie bij Youssef El Jebli kreeg. Kort daarna redde de Feyenoord-doelman ook een hard schot van Nathaniel Will uit een voorzet van Jeroen Tesselaar, die vlak daarvoor Dirk Kuijt had gepoort. Tot slot keurde scheidsrechter Danny Makkelie een goal van Jan Lammers (foto) af, omdat Vermeer in zijn doelgebied werd gehinderd.

De Graafschap juicht na het vierde eigen doelpunt in de loopbaan van Sven van Beek.

Feyenoord had daar in de eerste helft behalve een gevaarlijke kopbal van Eljero Elia weinig tegenovergesteld, maar kwam na rust goed uit de kleedkamer. Bart Nieuwkoop bewees een uitstekende vervanger van de geblesseerde Rick Karsdorp te zijn door met voorzetten Michiel Kramer en Dirk Kuijt in stelling te brengen. De gelijkmaker bleef toen nog uit, maar kwam er in de vijftigste minuut alsnog. Kramer kopte vogelvrij een voorzet van Simon Gustafson van dichtbij binnen.

De Graafschap moest daarom uiteindelijk ook nog het tweede punt van het seizoen vaarwel zeggen. Nadat Kuijt uit een voorzet van Elia nog naast had gekopt, probeerde de 28-jarige vleugelspits het in de zeventigste minuut zelf. Waar Jurjus voor rust de kopbal van de regelmatig gevaarlijke Elia nog onschadelijk had gemaakt, ging de goalie van De Graafschap nu in de fout. Via zijn voeten belandde de bal in de verre hoek. Het betekende de derde goal van Elia in dienst van Feyenoord.

De Superboeren maakten daarna nog wel jacht op de gelijkmaker, maar die bleef uit. Vermeer hoefde in tegenstelling tot de eerste helft niet meer serieus in actie te komen. Feyenoord kwam ondanks het inbrengen van Bilal Basaçikoglu en Colin Kazim-Richards ook niet meer in de buurt van een treffer. De ploeg van Van Bronckhorst neemt de tweede plaats weer over van Heracles Almelo met evenveel punten als koploper Ajax, dat nog in actie komt tegen PSV. De Graafschap blijft laatste.