Feyenoord recht op tijd de rug en treft Utrecht in finale

Feyenoord heeft zich ten koste van AZ voor de finale om de KNVB-beker geplaatst. Michiel Kramer was met een assist en een goal van grote waarde voor de Rotterdammers, die na een wervelende eerste helft na rust even ver wegzakten, maar in de slotfase wegliepen bij de Alkmaarders: 3-1.

Het elftal van Feyenoord - met Jens Toornstra in de basis als vervanger van Marko Vejinovic - ging in de eerste 45 minuten als een wervelstorm door de eigen Kuip. De Rotterdammers gunden de bezoekers uit de Kaasstad amper bewegingsruimte en domineerden in de eerste helft. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst werd al binnen een minuut in het zadel geholpen, toen scheidsrechter Danny Makkelie rechtsback Derrick Luckassen met geel bestrafte voor een charge op Dirk Kuijt.

De vervanger van de niet fitte Mattias Johansson moest daardoor al vroeg op zijn tellen passen in de onderlinge duels met buitenspeler Eljero Elia. En dat kwam de linksbuiten goed uit, want die daagde Luckassen keer op keer uit. Juist toen hij een oversteek maakte naar de rechterflank, zorgde Elia voor het grootste gevaar. De 28-voudig international trok door tot de achterlijn, legde de bal terug op de mee opgestoomde Kuijt, maar die joeg de bal hoog over het doel van keeper Sergio Rochet.

Steunbetuiging
In de vijftiende minuut was het wel raak toen Kuijt dacht revanche te kunnen nemen voor zijn gemiste poging. Een hoekschop van Tonny Vilhena - de middenvelder met rugnummer 21 die in de 21ste minuut werd toegezongen door het thuisplubliek als vocale steunbetuiging voor zijn zorgelijke thuissituatie - werd doorgekopt door spits Michiel Kramer en vloog in de richting van de aanvoerder, maar nog voor hij de bal kon koppen was het de AZ-captain Markus Henriksen die de bal toucheerde. Door de wat ongelukkige balberoering was Rochet kansloos en had Feyenoord een voorsprong: 0-1.

Die had in het resterende halfuur voor de pauze verder op moeten lopen, want de ploeg was heer en meester in het eigen stadion. Dat resulteerde in dotten van kansen voor Elia (gestuit door Luckassen) en Karim El Ahmadi. De centrale middenvelder ging - vrij voor het doel gezet door de bedrijvige Elia - het duel aan met Rochet, maar verloor dat. Zijn poging werd weggebokst door de Uruguayaanse sluitpost.

AZ-captain Markus Henriksen tikt binnen een minuut na rust de 1-1 binnen tegen Feyenoord.

Daardoor kreeg AZ-trainer John van den Brom een kwartier de tijd om in de rust te hergroeperen en dat karweitje was wel aan hem besteed. Want nog geen minuut na de hervatting lag de bal al achter Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer. Ridgeciano Haps profiteerde direct van een inschattingsfout van Toornstra, stoomde op naar het doel van de Rotterdammers en zag zijn schot(je) via de voeten van Vermeer voor die van Henriksen vallen. Die haalde zijn revanche voor zijn onfortuinlijke eigen goal en tikte de 1-1 binnen.

De Rotterdamse wervelstorm was na de pauze ineens gaan liggen en verworden tot niet meer dan een briesje en AZ rook bloed. De in de rust tot leven gewekte Alkmaarders waren via Henriksen (gered door Vermeer) en Dabney dos Santos (paal) het dichtst bij de voorsprong. Maar ietwat tegen de verhoudingen in was het Feyenoord dat opnieuw de voorsprong nam. Toornstra maakte zijn eigen fout bij de 1-1 goed door in de 78ste minuut in kansrijke positie niet voor eigen succes te gaan, maar af te leggen op Kramer. De spits - die nog niet eerder scoorde in het bekertoernooi - nam rustig aan en trof met een bal door de benen van Rochet doel: 2-1.

24 april
Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal maakte Kuijt aan alle twijfel een einde. De aanvoerder mocht aanleggen voor een strafschop na een uitglijder van ex-Feyenoorder Ron Vlaar, die in zijn val Terence Kongolo in het zestienmetergebied vloerde. Makkelie floot daarop voor een penalty en Kuijt verzilverde die met een hard schot in de linkerbovenhoek. Daardoor plaatste Feyenoord zich voor de finale van het bekertoernooi op 24 april in de eigen Kuip. Dan is FC Utrecht de tegenstander en heeft de ploeg de kans om het ietwat teleurstellend verlopen seizoen toch nog van wat glans te voorzien.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}