Feyenoord put tegen Sevilla hoop uit heden en historie

Reacties

Feyenoord kan donderdagavond (19.00 uur) een flinke stap zetten richting zijn eerste Europese overwintering in tien jaar tijd als het de de indrukwekkendende zegereeks in De Kuip vervolgt tegen Sevilla. De ploeg van trainer Fred Rutten krijgt weliswaar de winnaar van de Europa League op bezoek, maar de Andalusiërs zijn de weg op vreemde bodem al wekenlang kwijt.

Feyenoord put tegen Sevilla hoop uit heden en historie

Tegenover de zes opeenvolgende overwinningen van Feyenoord in eigen huis (in de competitie én de Europa League), staat dat Sevilla sinds de 4-0 nederlaag bij Atlético Madrid nog maar één keer heeft gewonnen in een uitwedstrijd. In Europees verband hielden HNK Rijeka en Standard Luik het elftal van trainer Unai Emery op een gelijkspel (respectievelijk 2-2 en 0-0), terwijl in de Primera División sindsdien alleen Elche verloor van de huidige nummer vijf van Spanje: 0-2.

Dat Sevilla daarna onderuitging in de bolwerken van Athletic de Bilbao (1-0) en Barcelona (5-1) betekent echter niet meteen dat Feyenoord donderdag de ongeslagen status in De Kuip tegen de sterke ploeg uit Zuid-Spanje ook wel even handhaaft. Ruim twee maanden terug was het verschil tussen beide teams in het Estádio Ramón Sánchez Pizjuán immers nog levensgroot.

De elf Feyenoorders die in 1997 begonnen aan het sensationele Champions League-duel met Juventus (2-0). Staand vanaf links: Jean-Paul van Gastel, Clemens Zwijnenberg, Kees van Wonderen, Geoffrey Claeys, Jurek Dudek en Ulrich van Gobbel. Gehurkt: Pablo Sánchez, Giovanni van Bronckhorst, Júlio Cruz, George Boateng en Henk Vos.
De elf Feyenoorders die in 1997 begonnen aan het sensationele Champions League-duel met Juventus (2-0). Staand vanaf links: Jean-Paul van Gastel, Clemens Zwijnenberg, Kees van Wonderen, Geoffrey Claeys, Jurek Dudek en Ulrich van Gobbel. Gehurkt: Pablo Sánchez, Giovanni van Bronckhorst, Júlio Cruz, George Boateng en Henk Vos.

De 2-0 nederlaag, die véél groter had kunnen uitvallen, paste destijds wel volledig in het beeld van de ploeg-in-opbouw die Feyenoord toen nog was. In diezelfde periode gingen de Rotterdammers op eigen veld ook onderuit tegen FC Utrecht (1-2), Willem II (1-2) en Ajax (0-1). Nadat de mannen van trainer Fred Rutten op bezoek bij Go Ahead Eagles eindelijk weer eens hadden gewonnen in de competitie (0-4), groeide Feyenoord uit tot een stabiele en moeilijk te kloppen ploeg. Dat bleek onder meer uit vijf opeenvolgende duels zonder tegengoal.

Om die status ook tegen Sevilla waar te maken, was in de aanloop naar de vijfde speelronde van de Europa League een hang naar het verleden te bespeuren in De Kuip. Woensdag was het immers zeventien jaar geleden dat Feyenoord in de Champions League door twee treffers van Júlio Cruz met 2-0 won van Juventus. Voor de laatste zege op een Spaanse club moeten we zelfs nog tweeënhalf jaar verder terug in de tijd: op 2 maart 1995 werd het in de kwartfinale van het toenmalige Europa Cup II-toernooi (voor bekerwinnaars) 1-0 tegen Real Zaragoza door een doelpunt van Henke Larsson. In de return verloren de Rotterdammers echter met 2-0 van de latere eindwinnaar.

Het waren de topspitsen die het destijds deden voor de Stadionclub. Laat dat nu zo ongeveer het enige zijn dat de ploeg van Rutten dit seizoen ontbeert. Niemand verwacht dat Sevilla in De Kuip het vuur aan de schenen wordt gelegd zoals Lionel Messi dat deed in Camp Nou, maar dat Heracles Almelo deze jaargang vaker scoorde dan Feyenoord blijft een zorgwekkend gegeven. Wie op de verjaardag van technisch directeur Martin van Geel de sleutel tot een nieuwe Europese stunt dán in handen heeft? Rutten had woensdag een antwoord paraat: 'Zij hebben Messi, wij hebben Lexie, hoorde ik vandaag om me heen…'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.