Feyenoord overwintert in Europa na knappe zege op Sevilla

Voor het eerst sinds het seizoen 2004/05 overwintert Feyenoord weer in Europa. De ploeg van trainer Fred Rutten was dankzij treffers van Jens Toornstra en Karim El Ahmadi in eigen huis te sterk voor Sevilla (2-0).

Voor de wedstrijd gaf Rutten aan dat zijn ploeg geduldig moest blijven en daar slaagde het zeker in, want Sevilla kwam maar niet door de ijzersterke Feyenoord-defensie en werd nauwelijks gevaarlijk. De thuisclub had voor rust een licht overwicht, maar dat leverde weinig kansen op. Pas kort voor het einde van de eerste helft was Feyenoord voor het eerst gevaarlijk, maar een pass van El Ahmadi vond geen ploeggenoot.

Tien minuten na rust kwam Feyenoord op voorsprong na een geweldige actie van Jean-Paul Boëtius, die Toornstra in staat stelde om van dichtbij de score te openen. De van FC Utrecht overgenomen middenvelder, die bij de Rotterdammers als rechtsbuiten acteert, vertolkte ook afgelopen zaterdag een hoofdrol door vijf minuten voor tijd voor de verlossende voorsprong te zorgen tijdens het thuisduel met FC Dordrecht (2-0 winst).

Twaalf minuten later had Boëtius de beslissing op zijn schoen, maar alleen voor doelman Sergio Rico schoot de vervanger van de geblesseerde Elvis Manu in het zijnet. De enorme kans was ontstaan door een fantastische pass van Toornstra, maar door de misser van Boëtius bleef het spannend. Tot de 83ste minuut, toen El Ahmadi de overwinning veilig stelde door van buiten het strafschopgebied schitterend binnen te schieten.

Met nog één speelronde voor de boeg is Feyenoord al zeker van overwintering in Europa, aangezien NK Rijeka in eigen huis met 2-0 te sterk was voor Standard Luik. Feyenoord is met negen punten uit vijf duels koploper, terwijl Sevilla en Rijeka volgen met respectievelijk acht en zeven punten. Aangezien die twee ploegen elkaar op 11 december nog treffen, blijven de Rotterdammers er in elk geval één voor in de stand.

Feyenoord sluit af met een uitwedstrijd tegen Standard Luik, dat al uitgeschakeld is. Bij een overwinning is de ploeg van Rutten verzekerd van de groepswinst en dus een geplaatste status bij de loting. Zondag wordt de competitie vervolgd met een bezoek aan koploper PSV.