Feyenoord op koers voor overwintering door zege op Zorya

Reacties

Feyenoord heeft in de thuiswedstrijd tegen Zorya Luhansk goede zaken gedaan in de Europa League. Aan de vooravond van de belangrijke confrontatie met Ajax won de koploper zonder echt te overtuigen met 1-0 en zette zo een belangrijke stap richting Europese overwintering, omdat Manchester United won van Fenerbahçe.

Feyenoord op koers voor overwintering door zege op Zorya

De gedachten gingen voorafgaand aan het treffen met de nummer drie van Oekraïne terug naar ruim twee jaar geleden, toen Feyenoord na een ware thriller op het nippertje Europese uitschakeling voorkwam dankzij een late treffer van Elvis Manu (4-3). Zo spectaculair als die wedstrijd werd het weerzien tussen Feyenoord en Zorya niet, maar zonder de gespaarde aanvoerder Dirk Kuijt had de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst ook nu moeite de zesde thuiszege van het seizoen te boeken.

Feyenoord ging goed van start, maar kansen in het eerste kwartier voor Nicolai Jørgensen en Bilal Basaçikoglu leverden geen vroege openingsgoal op. De Deense spits stuitte kort achter elkaar tot twee keer toe op doelman Oleksiy Shevchenko toen hij bij hoekschoppen de kans kreeg het doel van de Oekraïners onder vuur te nemen. De grootste mogelijkheid was echter voor Basaçikoglu, die van dichtbij over kopte uit een uitstekende voorzet van Jens Toornstra.

Bilal Basaçikoglu miste zelf een goede kans op de 1-0 voordat hij die met zijn vijfde assist van het seizoen alsnog mogelijk maakte.
Bilal Basaçikoglu miste zelf een goede kans op de 1-0 voordat hij die met zijn vijfde assist van het seizoen alsnog mogelijk maakte.

In plaats van na die sterke openingsfase door te drukken, gaf Feyenoord het heft enigszins uit handen. Zorya verliet af en toe de defensieve stellingen en werd met name bij spelhervattingen ook enkele keren gevaarlijk. Zo hield Brad Jones na een inworp ternauwernood een inzet van Ivan Petryak uit zijn doel, nadat een omhaal van Vladyslav Kulach mislukte. In tegenstelling tot afgelopen zondag tegen NEC (1-2) bleef een inhaalrace de Rotterdammers bespaard.

Feyenoord had echter een defensieve fout van de Oekraïense opponent nodig om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Verdediger Mikhail Sivakov dacht rustig te kunnen uitverdedigen, toen Basaçikoglu hem dichtbij het eigen doel de bal ontfutselde en Jørgensen een niet te missen kans bood. De Deense spits faalde niet en werkte de bal langs Shevchenko. Na de eerste Europese goal van Jørgensen, en de vijfde assist dit seizoen van Basaçikoglu, bleef het echter billenknijpen in De Kuip.

Want net als op die vooraf zo veelbesproken 28 augustus 2014 ontbeerde het spel van Feyenoord de rust om de wedstrijd dood te maken. Zorya bleef daardoor loeren op de gelijkmaker, al hing die nooit echt in de lucht. Uiteindelijk bleven de drie punten in Rotterdam, waardoor Feyenoord na drie speelronden samen met Manchester United aan kop gaat in Groep A en op koers ligt voor overwintering. Met die uitstekende uitgangspositie gaat het vizier op De Klassieker van zondag.

Stand Groep A
Manchester United 3-6 (5-2)
Feyenoord 3-6 (2-1)
Fenerbahçe 3-4 (3-5)
Zorya Luhansk 3-1 (1-3)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.