Feyenoord op basis van 45 minuten de beste van Nederland

● FC Groningen heeft uit en thuis in de Eredivisie vier duels op rij niet gewonnen van Feyenoord.

● De laatste keer dat de Groningers thuis van Feyenoord wonnen was op 30 oktober 2011. Dat was tevens de grootste thuiszege op de Rotterdammers ooit, de eindstand was destijds 6-0.

● Feyenoord is ongeslagen in zijn laatste drie uitduels (Roda JC 1-2, NAC 1-1 en FC Twente 2-2).

● Feyenoord won drie duels op rij niet in de Eredivisie en verloor daarmee de aansluiting met de top drie van de competitie.

● In die drie duels kwam Feyenoord telkens op voorsprong maar wist de de drie punten niet over de negentig minuten heen te tillen (NAC Breda 1-1, na 0-1 voorsprong, FC Twente 2-2, na 0-2 voorsprong en Ajax 1-2, na 1-0 voorsprong).

● Feyenoord is de best presterende club in de Eredivisie gerekend over de eerste 45 minuten van alle duels.  De Rotterdammers zouden dan lijstaanvoerder zijn met 53 punten uit 26 duels, met Ajax op acht punten achterstand.

● De Rotterdammers scoorden 32 goals in de eerste helft van alle gespeelde duels, het meeste van alle clubs. Ajax en AZ volgen op respectabele afstand met 24 goals.

● FC Groningen is één van de slechtst presterende ploegen in 2014. De ploeg pakte slechts zes punten uit acht duels (W1, G3, V4). Alleen Go Ahead en Roda JC presteerden slechter met vijf en vier punten uit acht duels.

● FC Groningen maakte slechts zes goals in de acht duels na de winterstop. Alleen hekkensluiter Roda JC maakte er minder (vier).

● Feyenoord heeft sinds de jaarwisseling nog geen enkele keer de nul gehouden (acht duels op rij).

● Feyenoord-clubtopscorer Graziano Pellè (twintig goals) scoorde zeven keer in 2014 en is daarmee de meest scorende speler van de Eredivisie. De gewezen aanvoerder zit echter de komende vier duels een schorsing uit.

● Feyenoord staat in defensief opzicht veertiende in het efficiency-klassement van VI: 37 goals op 245 doelpogingen geeft een percentage van 15,10 procent. Alleen de staartploegen Roda JC, Go Ahead, NEC en ADO Den Haag verdedigden minder efficiënt.

● Tjaronn Chery maakte in de vorige speelronde tegen SC Cambuur de duizendste thuistreffer van FC Groningen in de Eredivisie.

● FC Groningen kreeg dit seizoen al negen strafschoppen tegen waarvan er acht verzilverd werden. Geen enkele andere club kreeg zoveel penalty’s tegen.

Samenstelling: Willem van Beeren