Feyenoord ontsnapt tegen tien man van FC Dordrecht

Jens Toornstra heeft Feyenoord behoed voor een pijnlijk puntenverlies. FC Dordrecht moest met tien man pas laat het hoofd buigen in De Kuip (2-0).

FC Dordrecht leek een welkome tegenstander voor het solide maar moeizaam scorende Feyenoord. Met de meest gepasseerde defensie in de Eredivisie kwam de ploeg van trainer Ernie Brandts naar De Kuip. Dat gegeven bood hoop voor de thuisploeg om een week voor de topper tegen PSV vertrouwen te tanken wat productie betreft.

Maar het bleek juist onachtzaamheid in de hand te hebben gewerkt bij Feyenoord. De Rotterdamse ploeg liet zich in de eerste helft van een matige kant zien. Bovendien bleven de kansen die desondanks werden gecreëerd onbenut. Ook spits Colin Kazim-Richards maakte zich daaraan schuldig.

In de tweede helft gaf de Engelse Turk extra stof voor de discussie over de invulling van de spitspositie bij Feyenoord. Hij bereidde weliswaar met een fraai hakje de grote (gemiste) kans van Jens Toornstra voor, maar ook waren enkele goede mogelijkheden niet aan hem besteed.

Colin Kazim-Richards in duel met Marvin Peersman (links)

Een steun in de rug kwam voor Feyenoord in de 73ste minuut met de beslissing van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Die beoordeelde een stevige charge van Marvin Peersman op Toornstra als voldoende grond voor een directe rode kaart.

De trieste aftocht van de linksback was voor de Rotterdammers het signaal de druk op het Dordtse doel nog verder op te voeren. Filip Kurto bleef lang op de been. Maar de Poolse keeper, die onder anderen Karim El Ahmadi en Lex Immers van het scoren afhield, moest vijf minuten voor tijd dan toch het hoofd buigen.

Toornstra tekende voor de verlossende Rotterdamse treffer en ontnam daarmee Kurto een beloning voor zijn sterke optreden. De Pool sloot de avond af met een fout, die de inleiding vormde voor de 2-0 van Ruben Schaken in blessuretijd.

Zijn Feyenoord-collega Kenneth Vermeer hoefde weinig te doen om zijn sterke reeks voort te zetten. Zonder al te veel inspanningen heeft hij inmiddels 387 minuten op rij zijn doel schoon gehouden. Dat gegeven stemt positief voor het Europa League-duel met Sevilla (donderdag) en de topper tegen PSV (zondag), zoals tegelijkertijd het gebrek aan schotkracht zorgen moet baren.