Feyenoord ontsnapt in slotfase aan Friese nederlaag

Op wilskracht knokte Feyenoord zich terug uit een ogenschijnlijk kansloze positie. SC Heerenveen kwam in De Kuip met 2-0 voor maar gaf in de negentigste minuut de zege uit handen: 2-2.

Alleen op basis van vechtlust verdiende Feyenoord het gelijkspel. Heerenveen was voetballend de betere en was volledig terecht op een 2-0 voorsprong gekomen. Een groter verschil zou niet eens verrassend zijn geweest, want de defensieve wanorde bij de Rotterdammers was zó groot, dat er kansen volop waren voor de Friezen.

In de 34ste minuut zette Paulo Henrique de bezoekers op voorsprong. De Braziliaan kopte de bal langs de grabbelende Henk Timmer nadat Gerald Sibon een hoekschop had teruggeknikt. Vlak na rust verzond Christian Grindheim een steekpass, waarna Danijel Pranjic alle ruimte kreeg van Serginho Greene om de bal langs Timmer te glijden: 0-2. 2-0 Feyenoord ontsnapte aan een ruimere achterstand. Zo faalde bijvoorbeeld Roy Beerens oog-in-oog met Timmer door te slap in te schieten. Het gaf coach Gertjan Verbeek de gelegenheid met enkele wissels de wedstrijd te doen kantelen. Hij bracht meer aanvalskracht met Michael Mols en Michal Janota en dat betaalde zich uit.

In de 69ste minuut zorgde Roy Makaay voor de aansluitingstreffer. De spits scoorde door een vrije trap laag langs de muur in de hoek van keeper Brian Vandenbussche te schieten. Diezelfde doelman bofte toen Mols even later op de onderkant van de lat schoot en de bal net voor de doellijn stuiterde.

Maar Vandenbussche leidde wel min of meer de gelijkmaker in. Hij stompte in de negentigste minuut een voorzet van Janota niet ver genoeg weg, waarna Kevin Hofland met het hoofd de bal richting doel knikte en Mols de aarzelende Vandenbussche en twee andere Friese verdedigers in de lucht klopte: 2-2.

Met het punt blijft Feyenoord stadgenoot Sparta Rotterdam én de degradatiestreep net voor. Heerenveen is achtste met twaalf punten.