Feyenoord neemt in Alkmaar voorschot op derde plaats

Reacties

Feyenoord heeft er in Alkmaar weinig twijfels over laten bestaan wie aan het einde van het seizoen beslag legt op de derde plaats. Met een overtuigende 4-1 zege op AZ schakelden de Rotterdammers ook de laatste concurrent in de strijd om directe toegang tot de Europa League uit. Bovendien morste ook Ajax punten.

Feyenoord neemt in Alkmaar voorschot op derde plaats

Voorafgaand aan de directe confrontatie tussen de nummer vier en drie van de Eredivisie bedroeg het gat nog vier punten. AZ had met de derde thuiszege op rij Feyenoord kunnen naderen tot op een punt, maar het tegenovergestelde gebeurde. De ploeg van trainer Fred Rutten stond al bij rust met 3-0 voor en boekte daardoor vrij eenvoudig de vierde opeenvolgende overwinning.

Toen er amper twee minuten op het scorebord stonden, wees alles er al op dat Feyenoord de derde plaats zou gaan verstevigen. Derrick Luckassen werkte een voorzet van Miquel Nelom met zijn zwakkere linkerbeen in zijn eigen doel. Toch zou het na de eigen treffer van de vervanger van Wesley Hoedt nog even duren voordat de strijd definitief was beslist.

Derrick Luckassen hielp Feyenoord in de derde minuut in het zadel met een eigen doelpunt.
Derrick Luckassen hielp Feyenoord in de derde minuut in het zadel met een eigen doelpunt.

Want nadat Elvis Manu (foto boven) de bal bij twee goede mogelijkheden niet langs Esteban had gekregen, was het AZ dat meer en meer aandrong. Het duurde weliswaar een half uur voordat de Alkmaarders voor het eerst gevaarlijk werden, maar toen Steven Berghuis met een slimme boogbal Markus Henriksen alleen voor Kenneth Vermeer zette, scheelde het maar heel weinig of het was 1-1 geworden. Feyenoord mocht vervolgens ook nog van geluk spreken dat Björn Kuipers geen penalty toekende aan AZ toen Thom Haye over de knie ging bij Sven van Beek.

Dat laatste kwartier voor rust zou uiteindelijk cruciaal blijken, omdat Feyenoord na die twee hachelijke momenten in de laatste vijf minuten voor rust tot twee keer toe ijskoud toesloeg. Anass Achahbar, in de basis gestart ten koste van Jens Toornstra, schoot hard en hoog binnen na een uitstekende actie en voorzet van Manu, die in de slotminuut van de eerste helft raak kopte uit een voorzet van de in de basis teruggekeerde Colin Kazim-Richards.

Even daarvoor had Manu nog een uitstekende schietkans om zeep geholpen toen hij alle tijd kreeg om aan te leggen. Na een uur was de 21-jarige vleugelspits wel attent genoeg om uit de rebound ook nog 0-4 te maken, toen Esteban een afstandsschot van Lex Immers alleen maar kon keren. Door een zeldzame fout van Vermeer - hij liet een terugspeelbal van Van Beek onder zijn voet door glippen - werd het nog 1-4.

Feyenoord had daarvoor zelf al nagelaten de score nog verder op te voeren, maar deed desondanks goede zaken in de strijd om Europees voetbal. Niet alleen nam het afstand van zijn achtervolgers, ook naderde het Ajax tot op zes punten. De Amsterdammers speelden met 1-1 gelijk in Utrecht en kunnen zich niet nog meer fouten veroorloven, wil het ticket voor de voorronden van de Champions League niet in gevaar komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.