Feyenoord na clash met Ajax nog ongeslagen dankzij Kuijt

Feyenoord en Ajax hebben elkaar in evenwicht gehouden in De Klassieker. In Rotterdam vocht de thuisploeg zich laat in de wedstrijd naar een 1-1 gelijkspel.

Zelden hadden de ploegen dusdanig veel vertrouwen getankt in aanloop naar De Klassieker. Feyenoord was na negen duels in de Eredivisie nog zonder puntenverlies in de Eredivisie, Ajax verloor op 24 augustus voor het laatst. Het waren de Rotterdammers die het zich kwalijk mochten nemen dat er halverwege nog niet gescoord was bij de topper tussen de ploegen in vorm.

Feyenoord kreeg voor rust drie opgelegde kansen. Al in de twaalfde minuut verscheen Bilal Basaçikoglu voor de neus van André Onana. De buitenspeler troefde de treuzelende Daley Sinkgraven af bij een hoge bal en mocht alleen op het Ajax-doel af. De Turk probeerde de bal door de benen van Onana te tikken, maar de Ajax-doelman bewaarde zijn geduld en hield de poorten gesloten. Het was de eerste in een reeks van drie uitgelezen mogelijkheden voor de Rotterdammers.

Dirk Kuijt verzuimde zijn elftal op voorsprong te zetten vanaf de rand van het strafschopgebied. De Feyenoord-aanvoerder kreeg de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten via Davinson Sánchez en schoot vervolgens over. Vlak voor rust was het Eric Botteghín die naliet de trekker over te halen. Jan-Arie van der Heijden kopte de bal goed door naar zijn collega-verdediger, alleen die knalde volledig vrijstaand wild over.

De kansenverhouding paste bij het spelbeeld in De Kuip. Feyenoord gunde Ajax amper tijd en ruimte op de eigen helft. De Amsterdammers slaagden er niet in openingen te vinden tegen de compact spelende koploper, die zich niet had aangepast voor de clash met de aartsrivaal. Ook Ajax-trainer Peter Bosz had voor het vertrouwde basiselftal gekozen.

De enorme kans van Bilal Basaçikoglu, die alleen voor André Onana verscheen.

Al vroeg in de tweede helft werd de rekening gepresenteerd voor de missers, door Kasper Dolberg om precies te zijn. Van der Heijden handelde niet adequaat bij een steekpass en werd op handelingssnelheid verslagen door de nog maar negentienjarige Ajacied, die doelman Brad Jones kansloos liet met een fraai stiftje: 0-1. De treffer van het uiterst effectieve Ajax betekende voor Feyenoord het duizendste tegendoelpunt in de eigen Kuip in Eredivisie-verband.

Terwijl Feyenoord steeds meer in tijdnood kwam, vloeiden de krachten bij beide elftallen zichtbaar weg na de intense eerste helft. Dat grote kansen lange tijd uitbleven bij de zoektocht naar de gelijkmaker, was voor Giovanni van Bronckhorst de reden met Michiel Kramer een extra aanvaller binnen de lijnen te brengen. Van der Heijden moest naar de kant. Feyenoord, waar eerder Steven Berghuis en Eljero Elia al waren ingevallen, koos vol voor de aanval en kreeg in de 85ste minuut met de gelijkmaker wat het verdiende. Kuijt was Mitchell Dijks te snel af bij een indraaiende voorzet van Elia en kopte al vallend raak: 1-1.

Dolberg kreeg in de slotfase nog een kans op een mogelijkheid, maar Terence Kongolo liep het gat dicht. Het was de laatste dreigende situatie, waardoor het bij 1-1 bleef. Feyenoord blijft koploper en beschikt na tien speelronden over een voorsprong van vijf punten op achtervolger Ajax, dat een voorsprong van twee punten verdedigt ten opzichte van PSV.