Feyenoord maakt pas op plaats met wanprestatie in Almelo

Feyenoord heeft op het kunstgras van Heracles Almelo een pijnlijke nederlaag geleden. Voor de thuisploeg was het de eerste zege in 2015: 2-0. Voor Feyenoord dreigt nummer twee Ajax - en daarmee een ticket voor de voorronde van de Champions League - uit zicht te raken.

In de eerste helft was er in Almelo weinig te beleven voor beide doelen. Feyenoord kon geen gaten vinden in de hechte defensie van Heracles, terwijl de thuisploeg aanvallend ook niets bracht. Vlak voor rust nam de wedstrijd ineens een verrassende wending, nadat Terence Kongolo een inworp slecht wegwerkte. De bal kwam voor de voeten van Bryan Linssen, die op schitterende wijze over doelman Kenneth Vermeer in het doel schoot: 1-0.

Feyenoord-trainer Fred Rutten besefte dat er iets moest gebeuren en dus verving hij halverwege verdediger Sven van Beek, die last had van een knieblessure, door middenvelder Tonny Vilhena. Met drie verdedigers openden de Rotterdammers vervolgens de jacht op de gelijkmaker. Na ruim een uur werd met Mitchell Te Vrede nog een aanvallend wapen ingezet.

Veel leverde dat Feyenoord overigens niet op. Doelman Kenneth Vermeer mocht de aanvallers van Heracles zelfs dankbaar zijn dat ze onzorgvuldig omgingen met een aantal goede mogelijkheden. Pas een kwartier voor tijd toonden de bezoekers aanvallend wat dadendrang, toen een kopbal van Lex Immers op de paal belandde.

Bruns
Vijf minuten voor tijd maakte Heracles aan alle spanning een einde, toen de geheel vrijstaande Thomas Bruns een voorzet van Linssen binnenkopte: 2-0. Daarmee stelde de degradatiekandidaat uit Almelo de eerste zege in 2015 veilig. Na de winterstop pakte de ploeg van trainer John Stegeman alleen tegen FC Groningen (2-2) een punt, voordat Feyenoord op bezoek kwam.

Voor de ploeg van Rutten zijn de druiven zuur. Feyenoord blijft weliswaar derde staan, maar PEC Zwolle kan zondag passeren als het de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles wint. Bovendien kan nummer twee Ajax een voorsprong nemen van acht punten met een zege op FC Twente. Koploper PSV heeft zelfs twintig punten meer en is volledig uit het zicht verdwenen.