Feyenoord loopt voorop bij verzet tegen overname clubs

Feyenoord is tegen het verkopen van clubs aan eigenaren. Bij de KNVB heeft directeur Eric Gudde gepleit voor hetzelfde systeem als in Duitsland. Daar kunnen investeerders maximaal 49 procent van de aandelen krijgen. De club blijft daardoor altijd baas in eigen huis.

Feyenoord loopt voorop bij verzet tegen overname clubs

'Zo bouw je in dat je zo dicht mogelijk bij je roots blijft', zegt Gudde (foto). 'Je moet er toch niet aan denken dat je hier van die Málaga-toestanden krijgt waar de sjeik de club in korte tijd tot grote hoogte opstuwt, maar dat dan alles net zo snel weer in elkaar stort en de club bijna bankroet is.'

Feyenoord zit in een commissie die de reglementen van de KNVB moet gaan aanscherpen. Zo moeten in de toekomst overvallen zoals bij Vitesse worden voorkomen. Die club kwam afgelopen maand plotseling in handen van Alexander Chigirinsky, al de derde eigenaar sinds 2010.

Gudde denkt niet dat de rest van de Eredivisie akkoord gaat met het door hem gewenste systeem: 'Eigenlijk is het al een gepasseerd station, omdat we in de Eredivisie al clubs met eigenaren hebben.'

Uit een onderzoek van VI blijkt dat al vijf clubs in handen zijn gevallen van private investeerders. Lees in de printeditie van Voetbal International de resultaten. Bestel hier het nieuwe nummer.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen