Feyenoord legt in Rome basis voor plek in achtste finale

Feyenoord heeft op bezoek bij AS Roma uitstekende zaken gedaan met het oog op een plek in de achtste finale van de Europa League. De Rotterdammers kwamen sterk terug na een zwakke eerste helft: 1-1.

'Roma is een ploeg waartegen wij de ruimte krijgen om te voetballen, maar als we hén ruimte geven scoren ze heel makkelijk.' Fred Rutten had Feyenoord vooraf gewaarschuwd voor de kracht van de Giallorossi, maar dat viel aan het spel van de Rotterdammers niet te zien. Al na zeven minuten kreeg Roma de eerste honderdprocentkans via Gervinho en twee minuten later was het via Francesco Totti bijna raak.

De Italiaanse kansen kwamen telkens uit de omschakeling. Feyenoord had veel balbezit, maar speelde traag en slordig. Bij balverlies reageerde Roma veel scherper en feller dan de ploeg van Rutten, die in de 22ste minuut op achterstand kwam. Daniele Verde kreeg op rechts een vrije doortocht van Tonny Vilhena, waarna hij Vasilis Torosidis diepstuurde. De Griek zette laag voor op Gervinho, die Kenneth Vermeer van dichtbij verschalkte (foto onder).

Drie minuten later miste de Ivoriaan een grote mogelijkheid op de 2-0, na slecht verdedigen van Luke Wilkshire, die even later geblesseerd uitviel. Acht minuten voor rust kreeg Feyenoord zijn eerste kansje. Een schot van Colin Kazim-Richards werd door Lukasz Skorupski tot corner verwerkt.

Tien minuten na de pauze kwam Feyenoord uit het niets op gelijke hoogte. De voor Wilkshire ingevallen Rick Karsdorp zette vanaf rechts voor, waarna Lex Immers via de vingertoppen van Skorupski op de paal kopte. In de rebound rondde Kazim-Richards af, al zat aan zijn doelpunt wel een sterke buitenspellucht. Zeven minuten daarna hielp de Turkse international een uitstekende countermogelijkheid om zeep.

Colin Kazim-Richards viert zijn gelijkmaker met Lex Immers en het bomvolle vak met Feyenoord-fans.

De onverwachte gelijkmaker deed Feyenoord goed, want de voor rust zo fletse formatie nam in Stadio Olimpico de touwtjes in handen. Het soms gevaarlijk counterende Roma kreeg echter net als voor rust de beste kansen. Gescoord werd er echter niet meer, mede doordat Kenneth Vermeer een antwoord had op een pegel van Torosidis.

Daardoor keert Feyenoord met een formidabel resultaat huiswaarts, wetende dat een 0-0 gelijkspel in de return voldoende is voor een plek bij de laatste zestien. De Rotterdammers spelen 26 februari om 21.00 uur thuis tegen Roma. Gezien Feyenoords uitstekende Europese resultaten in eigen huis - Standard Luik, HNK Rijeka en Sevilla gingen in De Kuip ten onder - kunnen de mannen van Fred Rutten die confrontatie met vertrouwen tegemoetzien.