Feyenoord legt de lat een stukje lager

Reacties

'Onze doelstelling is dit seizoen om ons direct te plaatsen voor Europees voetbal.' De opmerking van Martin van Geel klonk wat onwerkelijk voor wie afgelopen zomer onder anderen clubicoon Dirk Kuijt met hoge verwachtingen zag terugkeren bij Feyenoord.

Feyenoord legt de lat een stukje lager

De 35-jarige aanvaller zei het bij zijn terugkeer niet direct met die woorden, maar zijn missie was helder: kampioen worden. Vandaag, een dag na het sluiten van de transfermarkt, liet Van Geel echter weten dat de lat een stukje lager ligt in Rotterdam-Zuid. De club moet Europees voetbal halen. 'En dat kan via de competitie en via het KNVB-bekertoernooi.'

Volgens Van Geel is de doelstelling tot stand gekomen na overleg tussen alle geledingen binnen de club en wordt die door iedereen gedragen, ook door spelers en technische staf. 'Feyenoord heeft de derde begroting van Nederland. Onze buren in Amsterdam en Eindhoven hebben ook niet stilgezeten. Wij hebben flink geïnvesteerd, maar die clubs nog veel meer. Dan is dit volgens ons een logische doelstelling. Een club als Feyenoord hoort Europees voetbal te spelen.'

Kampioenschap
Maar hoort een club als Feyenoord ook niet mee te spelen om het kampioenschap, een ambitie die vorig seizoen nog wel werd uitgesproken? Temeer omdat Van Geel zijn selectie 'zeker in de breedte' sterker noemt dan afgelopen jaargang. 'We hebben geleerd van het verleden', stelde de Brabander daarover.

Daarmee doelt hij vermoedelijk vooral op de druk die de ambitie teweeg bracht. 'Feyenoord heeft als club natuurlijk de potentie om titelkandidaat te zijn, maar ik denk dat dit de komende jaren nog heel moeilijk zal zijn (doelt op de nieuwbouw van het stadion, die maar uitblijft, red.). Maar dat neemt niet weg dat we heel ambitieus zijn. Als onze concurrenten een gat laten vallen, willen we er graag in springen.'

Terence Kongolo, hier in duel met Luciano Narsingh, was afgelopen zondag samen met Sven van Beek de enige zelfopgeleide basisspeler bij Feyenoord.
Terence Kongolo, hier in duel met Luciano Narsingh, was afgelopen zondag samen met Sven van Beek de enige zelfopgeleide basisspeler bij Feyenoord.

Desondanks komt de ambitie toch wat bescheiden over gezien de spelers die Feyenoord de voorbije maanden aantrok. Veelzeggend: afgelopen zondag tegen PSV (3-1 nederlaag) stonden nog slechts twee zelf opgeleide spelers in de basis, terwijl de eigen jeugdspelers de afgelopen jaren juist aan de basis stonden van de opmars die Feyenoord inzette. Mede vanwege de toegenomen concurrentie vertrokken recentelijk Jean-Paul Boëtius (FC Basel) en Elvis Manu (Brighton).

Van Geel weigert evenwel te spreken van een trendbreuk. ‘Onze doelstelling is nog steeds dat 50 procent van onze selectie uit eigen jeugdspelers bestaat. En dat ís ook nog steeds zo. Alleen ga ik er niet over welke spelers worden opgesteld. Dat is de taak van onze trainer Giovanni van Bronckhorst. De besten spelen, het is nu eenmaal topsport dat we bedrijven.’

Van Geel herhaalde vandaag dat Tonny Vilhena vermoedelijk een nieuw contractvoorstel tegemoet kan zien. De middenvelder, die vorige week op weg leek naar Sampdoria, heeft in De Kuip een aflopend contract.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.