Feyenoord knokt zich in Leeuwarden naar de subtop

Feyenoord heeft op bezoek bij SC Cambuur een knappe overwinning geboekt: 0-1. Door een goal van Jens Toornstra in de eerste helft wippen de Rotterdammers in de stand over de seizoensrevelatie uit Leeuwarden heen.

Voor aanvang van het duel had Cambuur-coach Henk de Jong de hoop uitgesproken eindelijk eens tegen een ploeg uit de traditionele topdrie in eigen huis zogeheten 'bonuspunten' te pakken. Verwacht werd dat het team uit Leeuwarden zoals wel vaker met een flinke dosis gezonde agressiviteit de Rotterdammers onder druk zou proberen te zetten. Dat probeerden de Friezen ook, maar doordat Feyenoord eenzelfde tactiek hanteerde, ontspon zich een eerste helft vol strijd en felle duels.

Al na twee minuten kreeg Tonny Vilhena, de vervanger van de geblesseerde Lex Immers, de kans de score te openen. Hij zag zijn inzet stranden op doelman Leonard Nienhuis, die met een katachtige reflex redde (foto midden). Na twintig minuten werd ook Cambuur gevaarlijk toen Martijn Barto, die al na tien minuten de door een tik van Luke Wilkshire geblesseerd afgehaakte Dejan Meleg kwam vervangen, na een scrimmage inschoot. Kenneth Vermeer had eenzelfde goede reflex in huis als zijn collega aan de andere kant ruim een kwartier eerder.

Tonny Vilhena krijgt al vroeg in de wedstrijd de kans de score te openen, maar stuit op Cambuur-doelman Leonard Nienhuis.

Na 37 minuten kwam Feyenoord op voorsprong. Trainer Fred Rutten had als valse rechtsbuiten opnieuw gekozen voor Toornstra, hoewel laatstgenoemde ook Immers op het middenveld had kunnen vervangen. Die keuze betaalde zich uit toen Jordy Clasie de aanvaller met een sublieme pass in de diepte stuurde. Toornstra verlengde de bal en zag Nienhuis op die inzet nog redding brengen. De rebound was vervolgens wél raak: 0-1. Op de bovenste foto viert Toornstra zijn doelpunt met Elvis Manu, die tegen zijn vroegere ploeg niet kon imponeren.

Na rust was Cambuur enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Even dacht het thuispubliek dat Furdjel Narsingh na een lange trap van Nienhuis - en zwak verdedigen van Feyenoord - de bal over de uitstormende Vermeer in het doel liftte, maar de inzet verdween aan de verkeerde kant van de paal. Barto was eveneens nog een keer gevaarlijk, maar de door de Friezen zo gewenste goal bleef uit.

Doordat Feyenoord eveneens verzuimde te scoren – Toornstra bleek met een vrije trap die rakelings naast ging en een gekraakt schot opnieuw de gevaarlijkste man aan Rotterdamse kant – bleef het tot het laatste fluitsignaal spannend. Gescoord werd er evenwel niet meer.

Sprong
Door de overwinning maakt Feyenoord een flinke sprong op de ranglijst. De Rotterdammers zijn voorlopig derde. Cambuur staat nog altijd knap vierde, maar moet vrezen dat behalve Feyenoord meer ploegen langszij komen.