Feyenoord kent in Almelo matige generale voor bekerfinale

Feyenoord heeft vier dagen voor de KNVB-bekerfinale punten laten liggen in de strijd om de derde plaats. Heracles Almelo bleef in eigen huis overeind tegen de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst (2-2), die Karim El Ahmadi en Dirk Kuijt uit de basis hield met het oog op het duel van komende zondag met FC Utrecht.

Jens Toornstra deed in zijn tweehonderdste wedstrijd zijn best zich een waardig vervanger van Kuijt te tonen, maar uit een voorzet van gelegenheidsaanvoerder Miquel Nelom schoot de middenvelder al vroeg recht in de handen van Bram Castro. Omdat de Heracles-doelman ook een antwoord had op zijn pegel van afstand en Toornstra een combinatie met Michiel Kramer te ver doorvoerde, nam Heracles het heft in handen in de jacht op een ticket voor de play-offs.

Bij de eerste uitbraak van de ploeg van trainer John Stegeman was al duidelijk dat de Feyenoord-defensie woensdagavond niet al te oplettend was. Toen kwam Robin Gosens net te laat om een voorzet van Jaroslav Navratil binnen te glijden. In de twaalfde minuut knalde de 21-jarige Duitser wel raak toen hij en Navratil beter anticipeerden op een lange bal van Iliass Bel Hassani dan de afwachtende Rotterdamse verdedigers.

De reactie van Feyenoord kwam pas in de 39ste minuut, toen Kramer andermaal bewees het net in uitduels makkelijker te vinden dan in De Kuip. Na goed wegdraaien van Eljero Elia schoot de 27-jarige spits half achterovervallend zijn vijftiende officiële treffer tegen de touwen. Vlak na rust kon Feyenoord echter weer opnieuw beginnen. Wout Weghorst kopte in de 49ste minuut via de grond raak uit een corner van Thomas Bruns. De teller van de 23-jarige spits staat nu op dertien doelpunten.

Jan-Arie van der Heijden had de in de basis teruggekeerde Terenco Kongolo toen uit voorzorg al vervangen. Pas nadat Kuijt in de 67ste minuut alsnog zijn entree maakte, bezorgde Elia de nummer drie van de Eredivisie een punt. De vleugelspits profiteerde van een laconieke terugspeelbal van Wout Droste. Twintig minuten eerder had Marko Vejinovic de kans op de 2-2 nog gemist toen Danny Makkelie (foto midden) een penalty toekende na licht vasthouden van Mike te Wierik.

De scheidsrechter zorgde zondag nog voor veel commotie bij Ajax – FC Utrecht met een makkelijk gegeven penalty. Kramer ging na de overtreding makkelijk naar de grond, maar werd geraakt. Toch bleef Heracles voor de zesde keer op rij ongeslagen, omdat Castro in de slotfase nog schoten van Elia en Kuijt pareerde. Doelman Kenneth Vermeer incasseerde in de slotfase ook geen goal meer. Feyenoord moet wel vrezen dat AZ het gat donderdag verkleint tot vier punten. Heracles is gedeeld vijfde met Utrecht.