Feyenoord kan zich kronen tot beste thuisploeg van 2013

● Feyenoord en PEC Zwolle troffen elkaar in de Eredivisie dertien keer eerder op Rotterdamse bodem. De bezoekers slaagden er slechts één keer in te winnen (W1, G3, V9).

Feyenoord kan zich kronen tot beste thuisploeg van 2013

● Die enige overwinning van de Zwollenaren in De Kuip dateert van 19 augustus 1987. Tijdens de tweede speelronde van de competitie werd het destijds verrassend 0-1, door een doelpunt van Peter van der Waart. Op 29 november 1981 verliep het treffen uiterst spectaculair. Na een 3-1 ruststand leidden de Rotterdammers drie minuten voor tijd nog met 5-3, maar PEC kwam alsnog langszij: 5-5.

● Als Feyenoord minimaal een punt overhoudt aan het duel met PEC Zwolle, mag het zich de best presterende thuisploeg over het kalenderjaar 2013 in de Eredivisie noemen. De Rotterdammers behaalden tot dusverre 41 punten uit zeventien thuiswedstrijden, evenveel als FC Utrecht. Die club komt dit jaar echter niet meer in actie in de eigen Galgenwaard.

PEC Zwolle-aanvaller Fred Benson.
PEC Zwolle-aanvaller Fred Benson.

● PEC Zwolle slaagt er al zeven Eredivisie-wedstrijden op rij niet in te winnen (V3, G4). De laatste overwinning in de competitie dateert van 20 oktober 2013, toen ADO Den Haag met 6-1 van de mat werd gevaagd. Wel won de ploeg van trainer Ron Jans afgelopen dinsdag het bekerduel bij Excelsior: 1-4.

● Feyenoord verloor zijn laatste twee Eredivisie-wedstrijden tegen PEC Zwolle, beide in Overijssel. Zowel het eerste duel van dit seizoen als het bezoek tijdens de vorige jaargang ging verloren: respectievelijk 2-1 en 3-2.

● Fred Benson (foto) is dit seizoen met vijf doelpunten topscorer aan de zijde van PEC Zwolle. Drie van zijn treffers maakte hij op vreemde bodem. Toch bleef de Ghanese Nederlander in competitieverband nu al vier wedstrijden op rij zonder goal. Wel trof Benson twee keer doel in het bekerduel met Excelsior van afgelopen dinsdag.

● De maand december is voor Graziano Pellè de meest productieve in dienst van Feyenoord. In de afgelopen twee seizoenen kwam de Italiaan tot tien doelpunten in slechts acht officiële wedstrijden.

● PEC moest dit seizoen tot nu toe 175 doelpogingen toestaan. Daaruit scoorden de tegenstanders slechts negentien keer, wat neerkomt op 10,86 procent. Dat is het laagste aantal van alle Eredivisie-ploegen.

Samenstelling: Felix Aerts

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen