Feyenoord kan met zege historisch succes vervolg geven

Reacties

De Nederlandse ploegen in de Europa League weten vanavond of ze zich plaatsen voor de achtste finale. Voetbal International blikt vooruit en brengt ter voorbeschouwing op het thuisduel van Feyenoord met AS Roma een aantal opvallende feiten.

Feyenoord kan met zege historisch succes vervolg geven

• Door de 1-1 in Rome heeft Feyenoord voor het eerst in jaren weer hoop op een succesvolle Europese campagne. De laatste keer dat Feyenoord na de winterstop een Europees duel won, was de UEFA Cup-finale in 2002 tegen Borussia Dortmund (3-2). Sinds het succes in de UEFA Cup waren de Rotterdammers alleen in het seizoen 2004/05 na de winter nog in Europa actief. De ploeg van coach Ruud Gullit verloor destijds zowel thuis als uit met 2-1 van Sporting Lissabon.

• De prestaties van tegenstander AS Roma in Europa bieden Feyenoord hoop. De Romeinen wachten al zes wedstrijden op een Europese uitzege (D3, V3).

• De Italianen wonnen bovendien geen enkele van de laatste zes duels (uit en thuis) in Europa (G3, V3). De 7-1 nederlaag tegen Bayern München maakte deel uit van die reeks.

• Historisch gezien is 1-1 in een uitwedstrijd een uitstekende uitgangspositie voor Feyenoord. De Rotterdammers bereikten vijf van de zes keer dat dit resultaat behaald werd in Europa de volgende ronde.

• De laatste drie wedstrijden in De Kuip waarin een Italiaanse club de tegenstander van Feyenoord was, eindigden allemaal in een gelijkspel. Aan een 0-0 remise hebben de Rotterdammers dit keer genoeg om de volgende ronde te halen.

• AS Roma speelde pas twee keer eerder een Europese uitwedstrijd tegen een Nederlandse tegenstander. Beide keren gingen de Romeinen onderuit. PSV won in 1969 met 1-0 van Roma en Ajax was in 2003 met 2-1 te sterk.

•  Feyenoord heeft de afgelopen vier thuiswedstrijd in de Europa League allemaal in winst omgezet. Het laatste thuisverlies van de Rotterdammers was de 2-1 nederlaag tegen Besiktas in de voorronde van de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.