Feyenoord kan mammoetstap zetten richting Coolsingel

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Koploper Feyenoord speelt zondagmiddag een cruciaal uitduel met Vitesse.

Feyenoord kan mammoetstap zetten richting Coolsingel
Speelronde: 32
Aftrap: zondag 23 april, 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

• Na 31 speelrondes nam Vitesse de vijfde plaats in, een plek die leidt tot een optreden in de play-offs. De Arnhemmers kunnen dat toetje echter overslaan als ze volgende week zondag AZ verslaan in de KNVB-bekerfinale. Voor koploper Feyenoord is Vitesse een van de drie laatste hordes op weg naar de eerste landstitel sinds 1999.

• 31 keer eerder in de Eredivisie-historie reisde Feyenoord naar Arnhem voor een Eredivisie-duel met Vitesse. De Rotterdammers boekten elf keer een triomf en moesten zes keer hun meerdere erkennen in de thuisploeg. Liefst veertien maal eindigde de confrontatie onbeslist.

• Feyenoord probeert niet alleen een grote stap richting het kampioenschap te zetten, maar ook revanche te nemen voor de 2-0 nederlaag in de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi op 26 januari.

• Vitesse kan geen beroep doen op de geschorste Ricky van Wolfswinkel. De aanvaller was sinds de jaarwisseling bij liefst veertien van de 24 competitiedoelpunten van de Arnhemmers rechtstreeks betrokken door zelf te scoren (tien keer) of een assist te verzorgen (vier keer).

In De Kuip won Feyenoord eerder dit seizoen met 3-1 van Vitesse.
In De Kuip won Feyenoord eerder dit seizoen met 3-1 van Vitesse.

• Feyenoord kwam in drie van zijn laatste vier uitwedstrijden in de Eredivisie niet tot een overwinning. Dat is eenzelfde aantal als in de zestien uitduels daarvóór.

• Toch staat Feyenoord deze jaargang al op tien zeges in uitwedstrijden. De laatste vier seizoenen waarin de Rotterdammers vaker dan tien keer triomfeerden buitenshuis werden ze kampioen, in 1973/74, 1983/84, 1992/93 en 1998/99.

• Doelman Brad Jones van Feyenoord hield dit Eredivisie-seizoen al zestien keer de nul. De laatste Feyenoord-keeper met méér clean sheets in een jaargang was Ed de Goey in 1996/97 (zeventien duels zonder tegendoelpunt).

• Breekt Jens Toornstra eindelijk eens de ban in een uitwedstrijd? De voormalig speler van ADO Den Haag en FC Utrecht trof dit Eredivisie-seizoen al veertien keer doel, maar deed dat telkens in De Kuip.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.