Feyenoord kan feestje Ajax uitstellen én PSV pijn doen

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de 32ste speelronde is dat PSV - Feyenoord van zondag (16.30 uur).

Feyenoord kan feestje Ajax uitstellen én PSV pijn doen
Actueel

De strijd om het ticket

Na een belabberde eerste seizoenshelft kende PSV na de winsterstop een ijzersterke  comeback. Liefst zeven competitieduels op rij werden in winst omgezet, waardoor de Eindhovenaren zelfs weer een ticket voor de voorronde van de Champions League in zicht kregen. De laatste weken stokt de motor echter volledig. Zowel tegen FC Groningen (2-3) als SC Heerenveen (3-0) bleef PSV met lege handen achter, waardoor de tweede plek niet langer haalbaar lijkt. Alleen winst vanmiddag op Feyenoord zou de club nog een kleine kans geven, maar directe plaatsing voor de Europa League is een realistischer doel. Daarvoor moet echter wel vandaag een goed resultaat worden neergezet.

Waar PSV de laatste weken is weggezakt, kent Feyenoord een opleving. De Rotterdammers spraken dit seizoen meerdere keren uit mee te willen doen om het kampioenschap. De titelrace was te hoog gegrepen, maar het felbegeerde ticket voor de voorronde van de Champions League heeft de ploeg van trainer Ronald Koeman volop in zicht. De laatste vijf duels werden in winst omgezet waardoor het gat met de concurrentie is gemaakt. Met een goed resultaat vanmiddag in Eindhoven kan een belangrijke slag worden geslagen.

Depay versus Janmaat

Met elf doelpunten en zes assists is hij de absolute regisseur van het aanvalsspel van PSV. Memphis Depay heeft zich dit seizoen ontwikkeld tot de sterkhouder in de Eindhovense ploeg. Het talent beschikt over creativiteit, snelheid en schotkracht. Als hij meer rust en overzicht in zijn spel kan krijgen, dan kan de ontwikkeling van de vleugelaanvaller leiden tot een mooie carrière. Depay is aan de bal continu dreigend en het onvoorspelbare in zijn spel heeft PSV dit seizoen kleur gegeven. Een basisplek tijdens het WK in Brazilië in dan ook zeker nog niet uitgesloten.

Dat geldt zeker ook voor zijn directe tegenstander vanmiddag. Daryl Janmaat heeft zich in de voorbije jaren bij Feyenoord goed doorontwikkeld tot bepalende speler. De Hagenaar kan zich steeds beter vastbijten in een directe tegenstander, en heeft bovendien aanvallende drang in zijn spel. Met regelmaat komt Janmaat over zijn tegenstander heen om via de flanken voor gevaar te zorgen. Vanmiddag zal echter zijn voornaamste opdracht zijn om Depay uit de wedstrijd te spelen. Een mooi meetmoment hoe beide internationals er momenteel, exact twee maanden voor de openingswedstrijd van Oranje op het WK tegen Spanje, voor staan.

Initiatief

Hoewel PSV met zeven zeges op rij indruk maakte, bleef de kritiek op het veldspel ontstaan. De Eindhovenaren hebben veel moeite om dit seizoen een tegenstander met een goed positiespel met een hoog baltempo kapot te spelen. De grillen van de jonge ploeg werden ook gedurende een wedstrijd zichtbaar, waarin sterke en mindere fases elkaar in rap tempo afwisselden. De jeugdige leeftijd van veel spelers is daar een belangrijke reden voor, maar aangezien ook veel andere ploegen daarmee te maken hebben, is het teleurstellend dat PSV te weinig boven zichzelf uit kon stijgen. Wat rest is een spannende strijd om de play-offs voor een ticket in de Europa League te ontlopen. Het leerjaar van PSV heeft voor iedereen in Eindhoven al lang genoeg geduurd.

Feyenoord en trainer Ronald Koeman willen elkaar komende maand belonen met de tweede plek. Het zou een passend afscheid zijn voor de prestaties die de trainer met de Rotterdammers heeft neergezet. Toch zal er ook een lichte kater overheersen. Met een wankelend Ajax als kampioen, lagen er dit seizoen volop kansen voor de Rotterdammers om zich serieus te mengen in de titelstrijd. Wat voor PSV geldt, was ook bij Feyenoord van toepassing. Te vaak zakte de ploeg op beslissende momenten door de ondergrens heen. Puntenverlies tegen laagvliegers als NEC, RKC en Heracles zorgde voor onnodig veel averij. Het spel is erop gericht om in een wedstrijd het initiatief te pakken, waarbij spits Graziano Pelle als kapstok fungeert waaraan het positiespel moet worden opgehangen. De Italiaan is met grote regelmaat beslissend geweest voor de ploeg, maar kon ook niet voorkomen dat Feyenoord op beslissende momenten moeite had om toe te slaan. Vanmiddag is een belangrijk moment voor Koeman om te zien of zijn ploeg heeft geleerd van de recente confrontaties met FC Twente en Feyenoord.

Kan Feyenoord een reuzenstap zetten richting de voorronde van de Champions League of bezorgt PSV indirect Ajax vanmiddag het kampioenschap? Om 16.30 trappen beide teams af in het Phillips Stadion.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.