'Feyenoord is met Kuijt en Vilhena direct sterker door strijd'

Reacties

Deels noodgedwongen waren er in de eerste weken van de tweede seizoenshelft de nodige mutaties bij Feyenoord. De conclusie: de kern is net zo hard als klein. Over de titelrace en zwakheden van de Eredivisie-koploper.

'Feyenoord is met Kuijt en Vilhena direct sterker door strijd'

'Hij is zo fit dat hij er soms echt voor zorgt  dat wij jonge spelers er soms bijna stupid uitzien,' weet topscorer Nicolai Jørgensen over zijn aanvoerder Dirk Kuijt te vertellen. Des te verbazingwekkender was het dat Giovanni van Bronckhorst diezelfde Kuijt niet opstelde in de belangrijke bekerwedstrijd tegen Vitesse. Die werd prompt verloren. Er vielen harde woorden in de kleedkamer van Feyenoord in Arnhem. Met een geheel vernieuwd middenveld werd de koploper op eigen wapens afgetroefd. Vitesse was agressiever en legde meer strijd op de mat.

Niemand die het toe wilde geven, maar zonder de twee pitbulls Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena was Feyenoord als een gereedschapskist zonder hamer en zaag. Het was meteen een goede waarschuwing voor iedereen die Feyenoord al op de Coolsingel zag staan. De kern van de koploper is net zo hard als klein. Achter de eerste veertien, vijftien spelers valt een flink gat en dat maakt de schijnbaar ongenaakbare koploper kwetsbaar.

Voor aanvang van het seizoen was er in Rotterdam op Eljero Elia na niemand die over een titel wilde praten. Eerst maar eens het enorme gat naar Ajax en PSV dichten. Zes maanden later is alles anders. Niet Feyenoord, maar Ajax en PSV moeten een gat dichten. Feyenoord is ineens titelfavoriet. Scoorde het vaakst, kreeg de minste treffers tegen. Verloor pas een keer in de competitie sinds februari vorig jaar. En werd zo van jager tot prooi.

In Amsterdam en Eindhoven wilden ze wel eens zien hoe ze met die rol om zouden gaan in Rotterdam. Vanaf nu zou iedere wankeling de achtervolgers alleen maar sterken. 'We moeten als spelers in onze cirkel blijven', herinnerde Terence Kongolo zich de afspraak die de spelers onderling hadden gemaakt in Marbella. 'Direct terug slaan bij een tegenslag, die ongetwijfeld ook gaat komen', hamerden Rick Karsdorp en Elia alvast op de piketpalen voor een woelige tweede seizoenshelft.

In Arnhem kreeg Feyenoord de eerste tik op de kin van dit jaar. In de beker, dus zonder consequenties voor de ranglijst, maar toch brandstof voor de achtervolgers. Voor de tweede keer dit seizoen werd Feyenoord op agressie afgetroefd, niet geheel toevallig was dat ook het tweede duel zonder de twee pitbulls El Ahmadi en Vilhena. Automatisch gingen de gedachten terug naar november. Toen zag het duo vanaf de tribune hoe Feyenoord met eigen wapens werd geslacht in de Adelaarshorst. Zonder de twee gladiatoren sneuvelde Feyenoord nu in Gelredome. En dan is er direct oog voor alle mogelijke scheurtjes in het tot nog toe zo onaantastbaar lijkende containerschip Feyenoord.

Maar Feyenoord reageerde kampioenswaardig met een 4-0 overwinning tegen NEC. Met Kuijt en Vilhena in de basis was de ploeg direct sterker door strijd. Komende zondag tegen FC Twente kan trainer Giovanni van Bronckhorst ook weer beschikken over zijn derde vechtjas El Ahmadi, die met Marokko werd uitgeschakeld in de strijd om de Afrika Cup. Dat is maar goed ook, want als de laatste week van januari Feyenoord iets leerde is dat de bank in de praktijk helemaal niet zo breed is, als in theorie vaak wordt gesteld.

In de nieuwe VI en op VI PRO leest u alles over de kampioensrace van Feyenoord en de droom van de gedreven aanvoerder Dirk Kuijt, 'Wij willen geschiedenis schrijven.'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.