Feyenoord in groepsfase na revanche op Kalmar

Feyenoord maakte in Zweden de schade en schande van de 1-0 nederlaag twee weken terug in Rotterdam ongedaan. Dikverdiend knokten de Rotterdammers zich langs Kalmar FF naar een 2-1 zege dankzij gelukkige goals van twee jonkies.

Op de zege van Feyenoord was niets af te dingen. De ploeg van coach Gertjan Verbeek had vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief, terwijl Kalmar voetballend weinig dadendrang toonde. Pas in het laatste half uur, toen er een 1-2 tussenstand op het scorebord stond, probeerde de thuisploeg druk te zetten op het doel van keeper Rob van Dijk. Zonder succes.

Feyenoord voetbalde dan wel beter, maar had moeite kansen te creëren. Maar het fortuin hielp de Rotterdammers in Zweden, beide Nederlandse treffers kwamen met een beetje mazzel tot stand. In de zeventiende minuut liet doelman Petter Wastå een schot van Georginio Wijnaldum door zijn vingers glippen. De middenvelder had vanaf 25 meter uitgehaald. En in de 51ste minuut veranderde Emin Nouri een kopbal van Leroy Fer (foto) van richting, waardoor doelman Wastå kansloos naast de bal greep. De middenvelder van Feyenoord hielp zo Feyenoord aan een nieuwe voorsprong: 1-2.

Dat was nodig want vlak na rust was Kalmar totaal onverwacht op gelijke hoogte gekomen door een prachtige uithaal van Lasse Johansson. Van buiten de zestien knalde hij de bal in de kruising achter de kansloze Van Dijk, die tot die tijd zelden in actie had hoeven komen.

Ook in het laatste half uur hoefde Van Dijk niet in actie te komen, ondanks het aandringen van Kalmar. De defensie van Feyenoord gaf nauwelijks een kans weg tegen de fantasieloze Zweden, waardoor de Rotterdammers zich plaatsten voor de groepsfase van het UEFA Cup-toernooi.