Feyenoord hoopt op Van Stee-effect onder Van Bronckhorst

Reacties

Giovanni van Bronckhorst wacht direct een zware klus bij zijn debuut als hoofdtrainer. De oud-international moet Feyenoord aan het eerste succes in de play-offs helpen.

Feyenoord hoopt op Van Stee-effect onder Van Bronckhorst

Feyenoord was deze eeuw niet altijd even gelukkig met een tussentijdse wisseling van de wacht. Henk van Stee kreeg in april 2000 de opdracht mee de Rotterdamse club alsnog naar de Champions League te loodsen. De Schiedamse hoofd opleidingen nam het over van Leo Beenhakker, die na de 2-1 nederlaag tegen FC Utrecht in de 29ste speelronde uit eigen beweging vertrok.

De optie Bert van Marwijk - die na de zomer zou starten in De Kuip - was afgeschoten. 'We wilden Bert niet confronteren met een situatie waarom hij zelf niet had gevraagd en waarop hij totaal geen invloed heeft gehad. We willen dat hij volgend seizoen blanco bij Feyenoord begint. Ook daarom hebben we voor Henk van Stee gekozen', zei toenmalig technisch directeur Rob Baan.

De keuze voor Van Stee betaalde zich uit. Feyenoord steeg onder hem van plek vijf naar drie, achter PSV en SC Heerenveen, en kwalificeerde zich zo voor de voorronde van de Champions League. Een 1-1 gelijkspel tegen FC Twente bleek op de laatste speeldag voldoende om Vitesse voor te blijven, want de Arnhemmers kwamen bij het Fortuna Sittard van Van Marwijk niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Van Stee keek met tevredenheid terug. 'Ik had als grote voordeel dat ik er blanco in kon stappen. Ik had namelijk helemaal niets met het elftal te maken gehad. Voor een assistent-trainer is het veel moeilijker om een elftal over te nemen.'

Ook zeven jaar later koos Feyenoord er niet voor een assistent door te schuiven nadat Erwin Koeman na de laatste competitiewedstrijd de uitgang had opgezocht. De keuze viel in 2007 op oude bekende Beenhakker (foto boven). Don Leo moest Feyenoord via de play-offs naar Europees voetbal loodsen. De eerste deelname aan deze extra competitie bleef zonder succes. Al in de eerste ronde was FC Groningen te sterk na een remise en een nederlaag.

Twee jaar later was het de beurt aan Leon Vlemmings om het seizoen van Feyenoord te redden. Als opvolger van Gertjan Verbeek had hij meer tijd om resultaten te boeken. In januari 2009 werd hij als assistent doorgeschoven. Maar het werd geen succes. Feyenoord bleef verstoken van Europees voetbal omdat de play-offs ook na de eerste ronde al voorbij waren na twee nederlagen tegen het NAC Breda van Robert Maaskant.

Aan Van Bronckhorst nu de taak een einde te maken aan de play-offsvloek van Feyenoord, dat nog wacht op het eerste succes in deze extra competitie. Donderdag begint hij als opvolger van Fred Rutten met een bezoek aan SC Heerenveen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.