Feyenoord haakt in Tilburg af voor Champions League

Feyenoord is na het gelijkspel bij Willem II definitief afgehaakt in de strijd om de tweede plaats in de Eredivisie. In Tilburg bleek de voorsprong na een half uur niet voldoende: 2-2.

Een kwartier voor tijd leek de ploeg van trainer Fred Rutten zelfs helemaal met lege handen terug te keren naar Rotterdam, maar in de slotfase sleepte Colin Kazim-Richards alsog een punt uit het vuur: 2-2. Acht minuten daarvoor was Willem II op voorsprong gekomen na geklungel in de Rotterdamse defensie. Terence Kongolo verzuimde de bal na een schot van Ali Messaoud te onderscheppen, waardoor Bruno Andrade plots vrij voor doelman Kenneth Vermeer stond. De Braziliaanse invaller liet deze kans niet onbenut en schoot koelbloedig de 2-1 tegen de touwen.

Eerder dit seizoen wonnen de Tilburgers al met 2-1 in De Kuip, maar de formatie van trainer Jurgen Streppel is vooral in eigen huis een lastige tegenstander. In 2015 verloor Willem II nog niet één keer in Tilburg. Tijdens de eerste seizoenshelft slaagden alleen PSV (1-3), Vitesse (1-4) en PEC Zwolle (0-1) daarin. De wedstrijd tegen Feyenoord was weliswaar spannend, maar het niveau bij tijd en wijle zeer bedroevend. Zomeravondvoetbal op zondagmiddag. In het eerste kwartier van het duel gebeurde er werkelijk helemaal niets.

Pas na ruim twintig minuten was de eerste kans een feit via Terell Ondaan. De rappe aanvaller van Willem II passeerde Miquel Nelom én Vermeer, maar schoot vervolgens naast door toedoen van Sven van Beek. Het bleek het startschot voor een aantrekkelijk laatste kwartier voor de rust. Amper drie minuten na de enorme kans van Ondaan was het namelijk wél raak.

Na wat gerommel schoot Elvis Manu van net buiten het zestienmetergebied de afvallende bal binnen. Doelman Kostas Lamprou, dit seizoen verhuurd door Feyenoord, moest voor het eerst echt in actie komen maar was volkomen kansloos. Lang konden de Rotterdammers niet genieten van hun voorsprong. Vlak voor de rust werkte Freek Heerkens, de vervanger van de geblesseerde Dries Wuytens, de bal na een hoekschop wat gelukkig achter doelman Kenneth Vermeer: 1-1.

Freek Heerkens viert feest nadat hij Willem II op gelijke hoogte heeft gezet. Het is voor de verdediger zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.

Na de treffers in de slotfase van Andrade en Kazim was invaller Jens Toornstra nog heel dicht bij de 2-3 met een fraaie volley van ruim twintig meter. De bal verdween echter net naast het Tilburgse doel. Daardoor hielden beide ploegen een punt over en is de achterstand van Feyenoord, met nog vier wedstrijden voor de boeg, op nummer twee Ajax acht punten. Voor de Rotterdammers is daarmee het uitzicht op een plaats in de voorronde van de Champions League uit het zicht. Willem II is terug te vinden op plek negen.