Feyenoord geflatteerd onderuit door hattrick Kramaric

Feyenoord verloor in Groep G van de Europa League met 3-1 op bezoek bij NK Rijeka. Andrej Kramaric was met drie doelpunten de grote uitblinker aan de kant van de Kroaten.

Dat de ploeg van trainer Fred Rutten met een nederlaag huiswaarts keerde, was zeker niet nodig. De bezoekers kregen in de stromende regen namelijk enkele uitstekende kansen om de score te openen. Met name Elvis Manu, die afgelopen zaterdag nog twee keer trefzeker was geweest tegen Heracles Almelo (2-1) en in Europees verband al belangrijk tegen Zorya Luhansk en Standard Luik, had zijn vizier niet op scherp staan.

Binnen een kwartier kwam de linksbuiten twee keer goed door, maar hij stuitte eerst op doelman Ivan Vargic en even later voorkwam Matej Mitrovic dat de bal na een harde lage voorzet van het talent bij Colin Kazim-Richards terechtkwam. De eerste kans van de wedstrijd was overigens voor NK Rijeka, dat in de derde minuut via Vedran Jugovic gevaar stichtte voor het doel van Kennth Vermeer. De Kroaat schoot in het zijnet.

Vermeer had geen rustige avond, maar in het eerste uur waren de grootste kansen voor de Rotterdammers. Vier minuten na rust schoot Manu over na een prima aanval en zes minuten later werd hij richting Vargic gestuurd door Kazim-Richards, maar mikte hij naast. Waar de bezoekers grote mogelijkheden misten, was het aan de andere kant na ruim een uur wél raak.

NK Rijeka combineerde eenvoudig door de verdediging van Feyenoord en Kramaric schoot van dichtbij raak. Vier minuten later trok Jens Toornstra de stand al gelijk, door uit een vrije trap van bijna 25 meter schitterend binnen te schieten. Maar vier minuten daarna scoorde Kramaric opnieuw. Invaller Rick Karsdorp ging - net als bij het eerste doelpunt - niet vrijuit en zag de 23-jarige spits uiterst koel met een lobje voor de nieuwe voorsprong van de thuisclub zorgen.

In de 76ste minuut viel de beslissing na een overtreding van Terence Kongolo op Moisés. In eerste instantie wilde de Noorse scheidsrechter Tom Harald Hagen een vrije trap net buiten het strafschopgebied geven, maar op aangeven van een van zijn assistenten besloot hij - terecht - alsnog een penalty toe te kennen. Kramaric schoot opnieuw feilloos raak. Karim El Ahmadi (net naast) en Matthew Steenvoorden (vanaf twee meter tegen de lat) kregen nog enorme kansen op de aansluitingstreffer, maar ook zij slaagden er niet in te scoren.

Door de nederlaag wordt Feyenoord gepasseerd door NK Rijeka, dat nu vier punten uit drie duels heeft. Dat is er één meer dan de Rotterdammers. Sevilla blijft koploper in Groep G met vijf punten, terwijl Standard Luik vier punten heeft. Tegenvaller voor Rutten was ook het uitvallen van Luke Wilkshire met een achillespeesblessure. Onduidelijk is of de rechtsback zondag in actie kan komen tijdens het bezoek aan SC Cambuur.