Feyenoord geeft sterk signaal af met zege op Mainz

Feyenoord heeft FSV Mainz 05 verslagen tijdens de oefenstage in Spanje. Steven Berghuis en Jens Toornstra waren trefzeker namens de Eredivisie-koploper: 0-2.

In Marbella liepen de gemoederen al snel hoog op. Mainz-verdediger Giulio Donati kreeg halverwege de eerste helft al rood. De Italiaan beledigde de scheidsrechter en moest vertrekken. Na overleggen tussen trainers Giovanni van Bronckhorst en Martin Schmidt werd besloten dat de Duitsers weer een elfde speler binnen de lijnen mochten brengen om zo geen eenzijdige wedstrijd te krijgen.

Ook met elf man was Mainz de onderliggende partij als het ging om kansen. Nicolai Jørgensen kreeg vlak voor rust de grootste mogelijkheid van de eerste helft. De Feyenoord-spits schoot op aangeven van Rick Karsdorp net naast. Even later ging een inzet van de Deen net over na voorbereidend werk van Berghuis.

Wat Jørgensen niet kon, lukte Berghuis in de 57ste minuut wel. Hij schoot uit een indirecte vrije trap in het strafschopgebied na een tikje van Dirk Kuijt raak in de verre hoek: 0-1.

Giovanni van Bronckhorst gunde de zeventienjarige Dylan Vente tegen FSV Mainz 05 met een invalbeurt in de 83ste minuut zijn officieuze debuut voor de hoofdmacht van Feyenoord.

Feyenoord speelde een uur lang met nagenoeg de sterkste elf. Van de reguliere basisspelers ontbrak alleen Afrika Cup-ganger Karim El Ahmadi. Toornstra, Kuijt en Tonny Vilhena vormden de middenlinie. In het laatst halfuur gunde Van Bronckhorst onder anderen Miquel Nelom en Bilal Basaçikoglu nog speeltijd.

Mainz, dat tiende staat in de Bundesliga, kwam niet meer met een antwoord op de goal van Berghuis. Sterker, Feyenoord liep uit. Met dank aan doelman Jannik Huth, die de bal uit zijn handen liet glippen en via de knie van de goalie kwam Toornstra in balbezit. Hij bepaalde de eindstand van dichtbij op 0-2.