Feyenoord en Twente doen weinig voor elkaar onder

Feyenoord en FC Twente hebben elkaar in De Kuip op een doelpuntloos gelijkspel gehouden. De wedstrijd tussen de nummers twee en vijf van de Eredivisie kwam negentig minuten lang nooit echt los en het aantal doelrijpe kansen was op een hand te tellen.

Feyenoord toonde geleerd te hebben van de uitwedstrijd bij Ajax (3-0 verlies) en zette veelvuldig druk op de bal. De vanuit een gesloten defensie opererende Tukkers kregen daardoor geen noemenswaardige kansen. Nacer Chadli en Dusan Tadic konden zichzelf of hun ploeggenoten maar zelden in stelling brengen.

Feyenoord had zelf echter ook moeite om het doel van Twente-doelman Nikolay Mihaylov onder vuur te nemen. Alleen in de beginfase moest de 24-jarige Bulgaar met zijn voet redding brengen, toen Lex Immers van dichtbij kon inschieten na een corner van Tonny Vilhena. Zelf schoot Vilhena in kansrijke positie ruim naast met zijn zwakkere rechterbeen. Ook schoten van buiten het zestienmetergebied van Jean-Paul Boëtius, Jordy Clasie en Graziano Pellè misten precisie.

Na rust veranderde het spelbeeld nauwelijks. Beide elftallen gaven elkaar geen duimbreed toe, al werd Twente wel gevaarlijker. De eerste serieuze schietkans was voor Tadic, die vanuit een moeilijke hoek Erwin Mulder onder vuur nam. De rebound was voor Willem Janssen vervolgens te moeilijk om te benutten.

Kort daarna mocht Feyenoord van geluk spreken dat Tadic balverlies van Bruno Martins Indi niet afstrafte en dat een gevaarlijk afstandsschot van Leroy Fer net naast de verkeerde kant van de paal vloog. Tien minuten voor tijd was Fer opnieuw dichtbij de openingstreffer, maar Jordy Clasie voorkwam op de doellijn dat Feyenoord op achterstand kwam.

Omdat een echt slotoffensief van beide teams uitbleef - invaller Ruud Vormer schoot van afstand recht in de handen van Mihaylov en Fer kwam in blessuretijd niet voorbij Mulder - eindigde de topper in De Kuip zonder doelpunten. PSV profiteert van het gelijkspel en is koploper met één punt voorsprong op de Tukkers. Feyenoord deelt de vierde plaats met Vitesse op vijf punten van PSV.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.