Feyenoord en Ajax verliezen

Ajax speelde beter en kreeg de meeste en beste kansen in de leuke topper tegen Feyenoord. Toch leken de Rotterdammers er met de punten vandoor te gaan na de late goal van invaller Leonardo. Totdat Nikos Machlas een strafschop versierde, die Andre Bergdølmo benutte (1-1).

Beide ploegen waren dan ook niet tevreden met het 1-1 gelijkspel. Feyenoord omdat het zich bestolen voelde door de vrijwillige duikeling van Machlas in een duel met Edwin Zoetebier, Ajax omdat het sterker was, fris speelde maar kans op kans onbenut liet.

Voor de Amsterdammers hadden vooral Wamberto en invaller Zlatan Ibrahimovic de wedstrijd kunnen beslissen. De kleine Braziliaan faalde voor rust alleen voor Zoetebier en maakte een kwartier na rust niet voldoende gebruik van een fout van diezelfde Feyenoord-doelman. Wamberto's kopbal belandde op de paal.

Ibrahimovic liet eveneens twee grote kansen liggen. Bij de eerste mogelijkheid reageerde de Zweed te traag toen de bal voor zijn voeten viel, bij de tweede werd zijn slappe inzet van de lijn gehaald door de Feyenoord-defensie.

Feyenoord kon daarentegen alleen terugkijken op een vrije kopkans voor Pierre van Hooijdonk, die door Ajax-doelman Fred Grim met een spectaculaire reflex gekeerd werd. Dat de openingstreffer er eentje van Rotterdamse makelij was, kwam dan ook als een verrassing.

Invaller Leonardo was verantwoordelijk voor de openingstreffer. De in genade aangenomen Braziliaan dribbelde vanaf rechts rechts naar binnen en waagde een schot. Via het been van Cristian Chivu verdween de bal in de uiterste hoek, net voorbij de gestrekte Grim. Omdat de goal in de 79ste minuut viel, kreeg Feyenoord het gevoel voor een stuntje te kunnen zorgen.

Het uitspelen van de wedstrijd ging echter niet soepel. Ajax drong aan en was een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Bovendien claimde de ploeg van trainer Ronald Koeman een strafschop toen Andy van der Meyde door het strafschopgebied slalomde. Scheidsrechter Dick Jol floot niet, maar ging wel overstag toen Machlas even later gretig over het uitgestoken been van Zoetebier dook.

Zelfs in de resterende minuten na de gelijkmaker van Bergdølmo kreeg Ajax nog een kans. Maar het schot van Machlas werd op tijd geblokt. De wedstrijd kreeg daarmee geen winnaar. Lachende derde was dan ook PSV, dat de kans krijgt weer wat terrein goed te maken op koploper Ajax.