Feyenoord boft in voetbalgevecht tegen Heracles

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden (3-0), is Feyenoord thuis tegen Heracles Almelo door het oog van de naald gekropen. Zelfs de openingstreffer van de Rotterdammers kwam met geluk tot stand in een wedstrijd waarin de gemoederen een paar keer hoog opliepen.

Na twee mindere optredens van Heracles, die samen slechts één punt opleverden (0-0 thuis tegen Excelsior en 4-2 verlies bij FC Utrecht), had trainer John Stegeman zijn ploeg de afgelopen week weer op scherp gezet. Vooral de manier waarop de Almeloërs in Stadion Galgenwaard met een man meer een voorsprong weggaf, stemde de trainer van de nummer vier in de Eredivisie niet vrolijk.

Dat die klassering op bijna de helft van de competitie niet op toeval berust, bleek wel uit het veldspel van de bezoekers in De Kuip. Vooral in een sterke fase na de rust verzuimden ze zichzelf te belonen met doelpunten, want Heracles reeg de kansen aaneen in dat kwartier. Mike te Wierik leek te schrikken van zijn grote kans en kopte over, een diagonaal schot van Oussama Tannane scheerde over de kruising, Iliass Bel Hassani stuitte op Kenneth Vermeer en Thomas Bruns mocht vanaf de rand van het starfschopgebied aanleggen voor een vrije trap, maar schoot in de muur.

Blessure
De gemiste kansen kwamen Heracles duur te staan, want de thuisploeg herpakte zich na ingrijpen van Giovanni van Bronckhorst. Marko Vejinovic had het op het middenveld erg moeilijk tegen zijn vroegere club, waarna de Feyenoord-trainer met Tonny Vilhena fysiek wat meer gewicht in de schaal legde. Even later moest Jan-Arie van der Heijden nog het veld op voor Eric Botteghin, die een hamstring opliep.

Dirk Kuijt (midden) zet Mark-Jan Fledderus opzij, waarna de bal uit een indraaiende voorzet van Eljero Elia via de paal in het doel stuitert.

Feyenoord was in de eerste helft al op voorsprong gekomen door een curieuze goal van Eljero Elia. Dirk Kuijt ontworstelde zich aan Mark-Jan Fledderus, maar kon daarna niet meer bij de bal. Net als keeper Bram Castro, die de bal na een indraaiende voorzet van Elia via de paal pas achter de doellijn keerde. De buitenspeler had zich bij de voorbereidende actie overigens knap ontdaan van zijn bewaker Wout Droste.

Castro hielp daarna Simon Gustafson bijna aan de 2-0, via zijn zwak ingrijpen op een voorzet van Terence Kongolo. Bij de daaropvolgende hoekschop deelde de Zweed een elleboogstoot uit in de maag van Fledderus, maar de Feyenoorder had geluk dat die actie scheidsrechter Bas Nijhuis ontging. Zoals hij ook de steeds hardere duels tussen Ramon Zomer en Michiel Kramer vaak onbestraft liet. Tannane draaide een kwartier voor tijd de grootste en laatste kans van de bezoekers de nek om, door na een slim steekpassje van Thomas Bruns alleen voor Vermeer naast te schieten. Daarna gooide Heracles zijn eigen glazen in, voor zover het dat met de gemiste kansen al niet had gedaan.

Zelfbeheersing
Zomer verloor zijn zelfbeheersing na een duel met Kuijt, waarbij natrappen hem slechts geel opleverde. Maar nadat hij in het daaropvolgende opstootje de aanstormende Kramer bij diens kraag had gegrepen, kreeg de verdediger van Nijhuis daar ook nog een directe rode kaart overheen. Uit de bijbehorende vrije trap van Vilhena kopte Kuijt de 2-0 binnen, waarna Kramer in de laatste minuut met een knal in het dak van het doel ook nog de derde Rotterdamse treffer en daarmee de zeer geflatteerde eindstand op het bord zette.

Feyenoord neemt door de zege de tweede plaats weer over van PSV en blijft op drie punten van koploper Ajax. Heracles blijft vierde, al lijken de brutale bemoeienissen met de traditionele topdrie op de ranglijst nu echt verleden tijd.