Feyenoord blijft zonder goed te spelen op titelkoers

Feyenoord heeft zonder te overtuigen opnieuw een stap in de juiste richting gezet op weg naar de eerste landstitel sinds 1999. Een goal van Jens Toornstra was tegen Willem II voldoende voor de zege: 1-0.

Giovanni van Bronckhorst sleutelde ten opzichte van het uitduel met Roda JC Kerkrade (0-2) niet aan de opstelling van Feyenoord en had zaterdagavond in de eerste helft geen moment reden om te twijfelen aan de correctheid van die beslissing. De Rotterdammers waren in eigen huis vanaf het begin heer en meester. Kostas Lamprou zag de Feyenoorders met enige regelmaat massaal richting zijn doel komen en haalde bij de eerste grote mogelijkheid nog opgelucht adem. Nicolai Jørgensen liet na de Willem II-doelman te kloppen bij een goede schietkans en kwam even later een teenlengte tekort bij een voorzet van Terence Kongolo.

Het was Toornsta die na een halfuur wel de ban brak. Eljero Elia leverde vanaf links een indraaiende voorzet af en Toornstra kopte feilloos raak in de korte hoek. Weer was Toornstra zo de gevierde man in De Kuip, het decor bij de laatste twaalf goals en assists van de aanvallende middenvelder in de Eredivisie.

Willem II stelde er weinig tegenover. Eén keer lieten de Tilburgers de thuisploeg schrikken voor rust, toen de van Feyenoord gehuurde Jari Schuurman een aardige kans kreeg na balverlies van Dirk Kuijt. Het negentienjarige talent kwam niet verder dan een slap rollertje.

Tonny Vilhena vormde samen met Dirk Kuijt en Jens Toornsta het Feyenoord-middenveld. De Rotterdammers moeten het voorlopig nog doen zonder Karim El Ahmadi, die vrijdagavond met Marokko een belangrijke stap zette op weg naar de knock-outfase van het toernooi om de Afrika Cup.

Feyenoord bleef naar meer zoeken in de hoop een spannende slotfase te ontlopen. In de 64ste minuut leek de Eredivisie-koploper te krijgen waar het op hoopte, alleen de grensrechter gooide roet in het eten. Elia scoorde met een wippertje na een steekpass van Rick Karsdorp. De buitenspeler stond echter randje buitenspel en werd teruggefloten.

Feyenoord overtuigde niet, waardoor Willem II bleef hopen op meer dan een kleine nederlaag. De Tilburgers zochten voorzichtig de aanval in het laatste kwartier, wat resulteerde in meer ruimtes voor de thuisploeg. Jørgensen verzuimde de beslissende tik uit te delen aan Willem II. De poging van de clubtopscorer miste kracht en was een prooi voor Lamprou.

Brad Jones aanschouwde het van onder de Feyenoord-lat in alle rust. De doelman werd niet meer getest, waardoor de Rotterdammers de voorsprong probleemloos over de streep trokken. Bilal Basaçikoglu kreeg een enorme mogelijkheid om de zege nog wat meer glans te geven. De invaller omspeelde Lamprou en werd vervolgens door Jordens Peters naar de grond gewerkt. Scheidsrechter Ed Janssen zag er geen strafschop in, waardoor het bij 1-0 bleef.

De voorsprong van Feyenoord op Ajax bedraagt nu acht punten, terwijl PSV een achterstand van elf punten heeft op de lijstaanvoerder. De concurrenten van de koploper komen zondag beide in actie. Ajax speelt uit tegen FC Utrecht (aftrap 12.30 uur), PSV ontvangt SC Heerenveen (aftrap 16.45 uur).