Feyenoord blijft bij Vitesse met speels gemak op titelkoers

Reacties

Feyenoord heeft op bezoek bij Vitesse de volgende horde genomen richting het eerste kampioenschap sinds 1999: 0-2. Topscorer Nicolai Jørgensen was andermaal de grote man bij de Rotterdammers, die door de eenvoudige zege alle druk weer bij achtervolger Ajax leggen.

Feyenoord blijft bij Vitesse met speels gemak op titelkoers

Voorafgaand aan het duel in Gelredome ging het in Arnhem al veel over de KNVB-bekerfinale tegen AZ van volgende week zondag. Trainer Henk Fraser benadrukte echter keer op keer dat zijn ploeg alleen met de wedstrijd tegen Feyenoord bezig was. Evengoed moest Fraser wel een aantal wijzigingen toepassen. Zo verving Yuning Zhang de geschorste Ricky van Wolfswinkel en verscheen Alexander Büttner aan de aftrap als linksbuiten.

Eenrichtingsverkeer
Van al die goede intenties was bij Vitesse in de openingsfase weinig terug te zien. Feyenoord greep de thuisploeg meteen bij de strot en kreeg in de negende minuut al een grote kans op de 0-1. Jens Toornstra, die dit seizoen nog niet scoorde in een uitwedstrijd, schoot voorlangs. Uit de daarop toegekende corner was het alsnog raak voor de Rotterdammers. Vitesse-doelman Eloy Room kreeg nog net een hand tegen de bal, Toornstra bracht hem vervolgens terug de doelmond in, waarna Jørgensen controleerde en raak schoot, hetgeen leidde tot een vreugde-explosie bij de koploper (foto).   

Die vroege treffer zorgde bepaald niet voor een wake-up call bij Vitesse. Ook na de 0-1 was het Feyenoord dat op zoek ging naar een doelpunt. Die goal viel nog binnen het half uur en de wijze waarop was typerend voor de eerste helft. Karim El Ahmadi was feller dan Büttner, waarna Jørgensen de bal kon meenemen. Toornstra bediende de Deense topschutter vervolgens op maat, zodat de Feyenoord-spits zijn 21ste competitietreffer kon binnenkoppen.

In het restant van de eerste helft groeide het Vitesse-doel uit tot een ware schiettent, maar onder anderen Bart Nieuwkoop, Steven Berghuis en Tonny Vilhena kregen de bal er tot grote frustratie van trainer Giovanni van Bronckhorst niet in. Fraser greep in de rust in door Lassana Faye en Nathan in te brengen voor Arnold Kruiswijk en Büttner.

Na de hervatting was het spelbeeld anders. Feyenoord schakelde duidelijk een tandje terug, terwijl Vitesse juist bijschakelde. Tot veel meer dan een gevaarlijk schot van Milot Rashica leidde dat niet. Doelman Brad Jones moest zich strekken, maar had een antwoord op de inzet van de Kosovaar.

Titelrace
Die aansluitingstreffer voor Vitesse kwam er in de makke tweede helft niet, waardoor Feyenoord het duel in Arnhem met speels gemak kon uitspelen en daarmee de 25ste competitiezege van het seizoen boekte. Het gat tussen de koploper en nummer twee Ajax groeit daarmee in ieder geval voor even naar vier punten.

De Amsterdammers spelen om 16.45 uur een uitwedstrijd tegen PSV. Verliest Ajax in Eindhoven, dan kan Feyenoord over twee weken bij een zege op bezoek bij Excelsior de titel al pakken. Ajax speelt dan een thuisduel met Go Ahead Eagles. Op de slotdag van de Eredivisie ontvangt Feyenoord Heracles Almelo, Ajax treedt dan in Tilburg aan tegen Willem II.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.