Feyenoord besluit 2016 met flitsende zege op Vitesse

Feyenoord heeft zijn laatste wedstrijd van 2016 gebruikt voor een bevestiging van zijn titelkandidatuur. Vitesse werd in Rotterdam zeer eenvoudig aan de kant gezet, hoewel dat in de score niet volledig tot uitdrukking kwam: 3-1.

Feyenoord boekte in de week voor het treffen met Vitesse ruime zeges op AZ (0-4) en ADO Den Haag (5-1, beker) en tegen de Arnhemmers denderden de koploper moeiteloos door.

Haast letterlijk, want de wijze waarop Vitesse de eerste twee doelpunten weggaf getuigde bijna van amateurisme. In de vijftiende minuut prikte Eljero Elia binnen na een reusachtige fout van Kelvin Leerdam. De ex-Feyenoorder dacht een voorzet van Rick Karsdorp te kunnen aannemen, maar die inschattingsfout kwam hem duur te staan toen Elia de bal vervolgens afsnoepte en in het doel schoot. Bij de tweede Rotterdamse goal beging de andere Vitesse-back, Kosuke Ota, een flinke dekkingsfout. Hij liet Steven Berghuis glippen die vervolgens de voorzet van Elia koppend tot doelpunt promoveerde.

Merkwaardige rol Higler
Daarmee tekende hij voor de 2-1, want Vitesse was in de 24ste minuut op gelijke hoogte gekomen via een doelpunt met een hoogst merkwaardige aanleiding. Met een onbedoeld balcontact stond arbiter Dennis Higler aan de basis van een Arnhemse counter, die met een fraaie volley van Adnane Tighadouini werd omgezet in een treffer.

Dat doelpunt was een zeldzame opleving van Vitesse, dat in De Kuip verder eigenlijk niets te vertellen had. Ook na rust niet. In de 49ste minuut haalde Lewis Baker een kopbal van Nicolai Jørgensen van de doellijn, maar acht minuten later was het alsnog raak. Tonny Vilhena en Dirk Kuijt speelden Berghuis vrij, die zijn uitverkiezing boven Jens Toornstra bekroonde met een tweede doelpunt door de bal met links in de verre hoek te schuiven.

Daarmee was het duel beslist en dat realiseerde Feyenoord zich ook, want de Rotterdamse voet ging van het gaspedaal en de nadruk lag op het controleren van de wedstrijd. Daardoor bleef de schade voor Vitesse, dat geen moment in de buurt kwam van een comeback, beperkt.

Door de zege staat Feyenoord na zeventien wedstrijden met 42 punten fier bovenaan in de Eredivisie, met zes punten meer dan Ajax en negen meer dan PSV. De twee achtervolgers treffen elkaar zondag om 16.45 uur in Amsterdam.