Fernando en Fernandinho: twee spelers, één taak

Reacties

Woensdag kan Manchester City voor het eerst de finale van de Champions League bereiken. De hoop van de Engelse topclub rust voor een groot deel op de schouders van slopersduo Fernando en Fernandinho.

Fernando en Fernandinho: twee spelers, één taak

In topwedstrijden kan City niet zonder zijn Braziliaanse beukers. In alle duels in de knock-outfase van de Champions League stonden Fernando en Fernandinho zij aan zij, als golfbrekers tussen voorhoede en verdediging. Aanvallen doen de twee amper. De bal afpakken en weer inleveren bij een ploeggenoot, dat is het vaste recept van het tweetal dat daarmee meer gemeenschappelijk heeft dan een vrijwel identieke voetbalnaam.

City heeft daarmee een markant duo tot zijn beschikking. Want wat zijn eigenlijk de verschillen tussen Fernando en Fernandinho? Laatstgenoemde is ruim twee jaar ouder en heeft in tegenstelling tot zijn bijna-naamgenoot een handvol interlands achter zijn naam. In het shirt van Manchester City lijken Fernando Luiz Rosa en Fernando Francisco Reges vaak vrijwel inwisselbaar, als een eeneiïge voetbaltweeling.

'De druk is groot, maar geweldig', aldus Fernandinho in een vooruitblik op de clash met Real Madrid, na het 0-0 gelijkspel van vorige week. 'We willen de finale zo graag bereiken. Dat zou fantastisch zijn. Ik heb met City en mijn vorige club Shakhtar Donetsk vaak in de CL gespeeld, maar ben nog nooit zover gekomen. Nu ik in de halve finale sta, wil ik de eindstrijd halen. Het winnen van de Champions League zou een onvergetelijke mijlpaal zijn in het leven van elke supporter en speler van City.'

In tegenstelling tot Fernando, wil Fernandinho nog wel eens een offensieve bijdrage leveren als hij het op zijn heupen heeft. Woensdag in Bernabéu zal de nadruk echter volledig op tegenhouden liggen, want Real Madrid heeft een overdaad aan aanvallende en creatieve kwaliteit.

Het afsnijden van de passes van spelmakers Luka Modric en Toni Kroos naar afmakers Cristiano Ronaldo en Gareth Bale wordt bepalend voor de kansen van City. Fernando of Fernandinho, het is om het even wie er uiteindelijk een voetje tussen heeft.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.