Fenomenale Van Leer bezorgt Roda JC punt tegen AZ

Reacties

Roda JC Kerkrade heeft zondag in de degradatiestrijd een mogelijk kapitaal punt veroverd op bezoek bij AZ. Vooral dankzij doelman Benjamin van Leer sleepten de Limburgers een 1-1 remise uit het vuur in speelronde dertig van de Eredivisie.

Fenomenale Van Leer bezorgt Roda JC punt tegen AZ

AZ hoopte na een reeks van zeven thuiswedstrijden met slechts één overwinning het publiek weer eens te trakteren op een mooie middag. Dat moest gebeuren tegen Roda JC Kerkrade, dat donderdag met meer geluk dan wijsheid afrekende met PEC Zwolle en daarmee een cruciale zege boekte in de intense degradatiestrijd.

In het zonovergoten AFAS Stadion waren de hoogtepunten in de openingsfase op de vingers van één hand te tellen. De defensie van Roda JC Kerkrade werd nauwelijks op de proef gesteld omdat AZ simpelweg een te laag tempo hanteerde en veel te veel slordig balverlies leed. Zo ontstond een kansarm duel. Dat was een tegenvaller voor statistici, die na het doelpuntengeweld van vrijdag en zaterdag alvast de meest productieve Eredivisie-speelrondes aller tijden erbij hadden gepakt.

Om de status quo te doorbreken, was een individueel hoogstandje nodig en precies daarmee kwam Alireza Jahanbakhsh na ongeveer een half uur op de proppen. De aanvaller schudde Ard van Peppen van zich af en liet vanuit een lastige hoek Van Leer kansloos met een hard schot. Nog voor de pauze sloeg Roda JC Kerkrade terug. Daryl Werker stond zo vrij als een vogel en kopte raak uit een hoekschop van Mitchel Paulissen.

Alireza Jahanbakhsh is dit Eredivisie-seizoen al bij vijftien AZ-goals betrokken geweest. Zelf maakte hij er zeven en tevens verzorgde de aanvaller acht assists.
Alireza Jahanbakhsh is dit Eredivisie-seizoen al bij vijftien AZ-goals betrokken geweest. Zelf maakte hij er zeven en tevens verzorgde de aanvaller acht assists.

In de tweede helft kwam AZ iets beter voor de dag, ook omdat de voor Mats Seuntjens ingevallen Iliass Bel Hassani voor nieuwe impulsen zorgde. Ook Joris van Overeem en Jahanbakhsh zorgden voor gevaarlijke momenten. De Alkmaarders hadden tegen het op de counter loerende Roda JC Kerkrade de pech dat arbiter Martin van den Kerkhof de bal niet op de stip legde na een handsbal van Martin Milec.

Twintig minuten voor tijd kreeg AZ na een handsbal van Van Peppen (na een schot van Wout Weghorst) wél een strafschop. De aanvaller zag zijn inzet worden gekeerd door Van Leer, die even later een antwoord in huis had op een poging van Bel Hassani. In de slotfase bleven de bezoekers onder druk staan, hoewel het ultieme offensief van AZ weinig kansen opleverde. In de blessuretijd kreeg Tom Van Hyfte zelfs nog een aardige kans op de 1-2. De AZ-fans begroetten het laatste fluitsignaal met een striemend fluitconcert.

Door de remise blijft Roda JC Kerkrade plakken op plaats zeventien met 27 punten. De voorsprong op hekkensluiter Go Ahead Eagles bedraagt vier punten. De achterstand van één punt ten opzichte van Excelsior, Sparta Rotterdam en NEC is bovendien te overzien.

AZ, dat zesde staat, vervolgt de competitie vrijdag alweer met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo en telt langzaam af tot de KNVB-bekerfinale op 30 april tegen Vitesse. Roda JC Kerkrade stuit zaterdag voor eigen publiek op Sparta Rotterdam in een typische zespuntenwedstrijd.

Bekijk hier de stand in de Eredivisie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.