Fenomeen Dolberg gaat Van Basten en Suárez achterna

Reacties

Kasper Dolberg heeft in het thuisduel met NEC zondagmiddag (5-0) zijn status als toptalent bevestigd. De negentienjarige Deen deed de Nijmegenaren pijn door al voor rust een hattrick te laten aantekenen. VI zet de cijfers van de spits op een rij.

Fenomeen Dolberg gaat Van Basten en Suárez achterna

• Zijn drie doelpunten tegen NEC betekenden voor Dolberg de eerste hattrick in zijn profcarrière. Eerder dit Eredivisie-seizoen scoorde hij wel tweemaal tegen Roda JC Kerkrade (2-2) en PEC Zwolle (5-1).

• Met zijn 19 jaar en 45 dagen is Dolberg de jongste Ajacied met een hattrick in de Eredivisie sinds Rafael van der Vaart in december 2001 tegen Vitesse.

• Negen keer maakte een jongere speler dan Dolberg een hattrick voor Ajax, waarvan zeven maal in de periode 1980-1983. Dolberg is wel de jongste buitenlander in de geschiedenis van de club die een hattrick in de Eredivisie maakt.

• Dolberg had zijn drie doelpunten er al na 37 minuten in liggen. Alleen Marco van Basten had dat ooit sneller voor elkaar in dienst van de Amsterdammers. Van Basten liet na 22 minuten al zijn derde treffer noteren in het duel met DS'79 in 1984 (7-2). Van Basten was destijds ook negentien jaar oud.

• De hattrick van Dolberg werd niet onderbroken door een ander (tegen)doelpunt of de rust en was dus naar Nederlandse maatstaven 'zuiver'. De laatste Ajacied die dat kunstje flikte was Luis Suárez op 11 april 2010 tegen VVV-Venlo (7-0).

Kasper Dolberg nam naast zijn drie doelpunten ook de assist bij de treffer van Lasse Schöne voor zijn rekening.
Kasper Dolberg nam naast zijn drie doelpunten ook de assist bij de treffer van Lasse Schöne voor zijn rekening.

• Met acht treffers in twaalf competitieduels is Dolberg gedeeld topscorer van de Eredivisie met Nicolai Jørgensen (Feyenoord) en Enes Ünal (FC Twente).

• Een andere concurrent voor de topscorerstitel, PSV-spits Luuk de Jong, kwam in zijn laatste 855 speelminuten voor de Eindhovenaren niet tot scoren. Dolberg scoorde in die periode acht keer.

• In totaal is Dolberg dit seizoen tot nu toe betrokken bij twaalf doelpunten in elf thuiswedstrijden voor Ajax in alle competities. Tien keer was hij zelf de doelpuntenmaker, twee keer fungeerde hij als aangever.

• Dolberg is de vijfde Deen die namens Ajax een hattrick maakt in de Eredivisie. Frank Arnesen, Jesper Grønkjaer, Michael Laudrup en Lasse Schöne gingen hem voor.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.