Fenerbahçe swingt met Van Persie voorbij Kasimpasa

Fenerbahçe heeft vrijdagavond mede door een benutte penalty van Robin van Persie met 3-1 gewonnen van Kasimpasa. In het thuisduel was het bij tijd en wijle genieten voor de huidige Turkse koploper.

Met Van Persie in de basis begon Fener aan het duel met de nummer zeven. De Oranje-international startte en dat ging ten koste van zijn concurrent Fernandão. De thuisploeg had vervolgens tot de 37ste minuut nodig om de score te openen. Ozan Tufan en Van Persie zetten de aanval met een flitsende combinatie op. Voormalig ADO-verdediger Kenneth Omeruo toucheerde vervolgens ongelukkig de bal, waarop Diego vanaf zestien meter eenvoudig kon binnenschuiven.

Op slag van rust werd het ook nog 2-0. Titi kreeg voor een overtreding zijn tweede gele kaart én een strafschop tegen en zag Van Persie het buitenkansje benutten. De topscorer aller tijden van Oranje schoot de penalty via de binnenkant van de paal onberispelijk binnen. Daardoor staat hij in de competitie inmiddels op negen treffers en in 31 officiële duels voor de Turkse grootmacht op veertien goals.

Tegen tien man tilde Fenerbahçe de voorsprong een kwartier voor tijd naar 3-0. Die derde treffer was om van te smullen. Twee minuten nadat Van Persie naar de kant was gehaald, tekende invaller Alper Potuk voor de schitterende treffer. Hij speelde, praktisch op de achterlijn, Omeruo met een hakje door de benen om vervolgens subliem af te ronden. In de laatste minuten tekende een andere ex-Eredivisie-speler voor de eindstand. Voormalig Roda-goaltjesdief Sanharib Malki was al glijdend met een intikker verantwoordelijk voor de eretreffer van de gasten: 3-1.

Door de afgetekende zege beleeft Fenerbahçe een goede generale repetitie voor het Europa League-duel van dinsdag. Dan begint het tweeluik met Dinamo Moskou. In de competitie is Fener koploper met 49 punten uit 21 duels. Besiktas heeft vijf punten minder, maar ook nog drie (!) duels tegoed. Galatasaray heeft al vijftien punten minder, maar ook nog een wedstrijd te gaan.