Fel FC Utrecht houdt zoekend Ajax op gelijkspel

Ajax liep averij op in het thuisduel met FC Utrecht. Tegen de stevig spelende bezoekers hadden de Amsterdammers alle moeite kansen te creëren met een 1-1 gelijkspel als logisch resultaat.

Over die puntendeling mogen beide elftallen niet klagen. Ajax was voetballend dan wel de betere ploeg, maar Utrecht was zó fel en agressief, dat de thuisploeg er zelden in slaagde een uitgespeelde kans te creëeren. Mogelijkheden waren er wel, maar dat was meer toevallig dan vernuftig.

Sterker, het was zelfs Utrecht dat als eerste scoorde. Sander Keller deed dat in de 35ste minuut met zijn hoofd op haast identieke wijze als vorige zondag tegen Vitesse. Bij een hoekschop van Leroy George liep hij heel makkelijk weg bij zijn directe tegenstander Thomas Vermaelen, waarna hij bij de eerste paal eerder bij de bal kwam dan doelman Kenneth Vermeer: 0-1. Ajax probeerde zich door de stugge Utrechtse defensie heen te werken en kreeg enkele mogelijkheden, waarvan die van Oleguer de grootste was. Maar doelman Michel Vorm reageerde katachtig op de inzet van de opgekomen Spaanse verdediger.

Maar op het moment dat Ajax zonder ideeën leek te zitten, sloegen Luis Suárez en Miralem Sulejmani toe. Beide tot dat moment onzichtbare aanvallers vonden elkaar in de 61ste minuut: de Uruguayaan verzond een slimme pass naar de Servische international, die vanaf veertien meter Vorm versloeg met een diagonale schuiver: 1-1. Een winnende goal zat er echter niet in voor de Ajacieden.

Ajax raakt verder achterop bij AZ. Het verschil tussen de nummer drie en de koploper bedraagt drie punten. Utrecht is tiende met achttien punten.