Februari 2014: Van Gaal is Oranje zat, ontslag Steijn

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand februari. De terugblikken van de voorgaande maanden zijn terug te vinden bij het gerelateerde nieuws.

Februari 2014: Van Gaal is Oranje zat, ontslag Steijn

01-02: Van Gaal is het zat
Helemaal klaar is Louis van Gaal met zijn baan als bondscoach. In een interview met het Algemeen Dagblad geeft de keuzeheer aan dat hij de functie van bondscoach 'niet voor de lol' vervult en zegt het na twee jaar 'spuugzat' te zijn. Het openhartige interview komt Van Gaal op veel kritiek te staan.

In hetzelfde vraaggesprek doet Van Gaal ook een met de kennis van nu opvallende uitlating. Hij vertelt dat we op het WK 'definitief' in een 4-3-3-systeem met de punt naar achteren gaan spelen. Een maand later zou Van Gaal dat plan overboord zetten, vanwege de zware blessure die Kevin Strootman opliep bij AS Roma. Hoe ver zou Oranje op het WK zijn gekomen met Strootman in een 4-3-3-formatie?

02-02: Boschker stopt ermee
Sander Boschker maakt bekend na het seizoen een punt achter zijn loopbaan te zetten. De 43-jarige doelman van FC Twente vindt het na een profcarrière van 25 seizoenen welletjes. Boschker debuteerde op 26 november 1989 in de Eredivisie voor FC Twente. Sindsdien keepte hij liefst 562 competitieduels voor de club uit Enschede, die hij alleen in 2003/04 slechts kortstondig verliet voor een uiteindelijk mislukt avontuur bij Ajax.

Aan het einde van het seizoen trekt Boschker voor de allerlaatste keer zijn handschoenen aan voor een prachtig afscheidsduel, waarbij hij het niet droog houdt.

05-02: bijltjesdag in Den Haag
ADO Den Haag zet Maurice Steijn op straat. De club noemt de beslissing 'onvermijdelijk, vanwege de aanhoudende slechte resultaten.' Daar denkt een deel van de spelersgroep anders over. Tom Beugelsdijk laat weten dat Steijn nog genoeg steun genoot binnen de selectie.

Henk Fraser wordt door ADO in eerste instantie ad-interim en later definitief naar voren geschoven als opvolger van Steijn. Dat legt de groen-gelen geen windeieren, want onder leiding van Fraser zet de club een geweldige eindsprint in. De club stijgt van de laatste plaats die het in februari bezet uiteindelijk zelfs naar plek negen.

08-02: Hiddink helpt PSV
Het rommelt in Eindhoven, waar Phillip Cocu een matig debuutseizoen kent als trainer van PSV, dat in de wintermaanden al een straatlengte achter staat op de kopgroep. Cocu wordt vooral verweten zijn spelersgroep te los te benaderen.

Daarom vraagt PSV de hulp van Guus Hiddink, die Cocu het restant van het seizoen als een soort mentor gaat steunen en adviseren. Of het aan Hiddink ligt weet niemand, maar tegenwoordig geldt Cocu als alom gerespecteerd trainer, die met PSV stijf bovenaan staat in de Eredivisie.

12-02: Joseph Minala, een talent van 42 jaar
In Italië en later heel Europa ontstaat ophef over Joseph Minala (rechts op de foto), een piepjong talentje van Lazio. Hoewel, piepjong... Over dat laatste gaat nou precies de commotie, want vanuit zijn vaderland Kameroen sijpelen verhalen door dat de op papier in 1996 geboren Minala liefst 42 jaar oud is.

Minala groeit daardoor uit tot het gezicht van de leeftijdsdiscussie rondom Afrikaanse voetballers. Dat kan hij niet waarderen, evenals Lazio, dat gerechterlijke stappen aankondigt tegen eenieder die het durft om Minala's geboortepapieren in twijfel te trekken.

19-02: Matavz blijft toch
Kennen jullie die mop over Tim Matavz die naar Rusland ging? Precies... Hij ging niet. PSV bereikt begin februari met Rubin Kazan een akkoord over de transfer van de Sloveense spits, die 7,8 miljoen euro zou gaan opleveren. Dat geld komt echter nooit in de Eindhovense clubkas terecht, want Rubin blaast de deal af omdat Matavz met een chronische knieblessure zou kampen. Die lezing wordt zowel door de spits als door PSV betwist.

Een half jaar later neemt PSV alsnog afscheid van Matavz, die naar het Duitse FC Augsburg vertrekt. Met zijn knie blijkt weinig mis.

20-02: cadeautje voor De Kromme
Willem van Hanegem is jarig. De clubicoon van Feyenoord krijgt een fantastisch cadeau voor zijn zeventigste verjaardag, want de Rotterdammers vernoemen een tribune naar de legendarische middenvelder. Van Hanegem beleeft daardoor een onvergetelijke dag in De Kuip.

Niet veel later barst de bom tussen Feyenoord en Van Hanegem. Hij en de club zijn wekenlang in conclaaf over een mogelijke functie voor de club, maar er komt geen akkoord. Dat neemt Van Hanegem voornamelijk Feyenoord-directeur Martin van Geel kwalijk, die hij nadien in de media enkele keren onderuit de zak geeft.

24-02: Been pakt in
Mario Been wordt op straat gezet door RC Genk. De Belgische club ontslaat de Rotterdammer na een dienstverband van tweeënhalf jaar. 'Ik vertrek met opgeheven hoofd', zegt hij. 'Onder applaus liep ik de kleedkamer uit.'

Been is nog altijd op zoek naar een nieuwe club. De ex-coach van onder meer NEC en Feyenoord is tegenwoordig een van de vaste analytici van FOX Sports.

26-02: Van Gaal weigert opvolging Koeman
Louis van Gaal laat weten dat hij niet de opvolger wordt van Ronald Koeman bij Feyenoord. De Rotterdammers zijn op jacht naar een nieuwe coach nadat Koeman in februari bekend maakt bezig te zijn aan zijn laatste maanden als coach in De Kuip.

Zowel Koeman als Van Gaal zouden na afloop van het seizoen naar Engeland trekken. Eerstgenoemde naar provincieclub Southampton, laatstgenoemde naar mondiale topclub Manchester United. Feyenoord vond in Fred Rutten alsnog een bekwame coach.

28-02: Ajax afgeschminkt
Ajax wordt door Red Bull Salzburg getrakteerd op een van de meest ontluisterende nederlagen van de afgelopen jaren. In de zestiende finale van de Europa League gaan de Amsterdammers met 3-0 en 3-1 onderuit. Vooral de nederlaag in eigen huis is een vernedering voor Ajax, dat volledig overhoop wordt gespeeld.

Samenstelling: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.