FC Utrecht sleept in slotfase overwinning uit vuur

FC Utrecht heeft in eigen huis drie punten gepakt ten koste van Heerenveen: 2-1. Een treffer in de blessuretijd van Jan Wuytens zorgde ervoor dat de Domstedelingen alsnog zegevierden.

In de eerste helft was het Oussama Assaidi die namens het sterkere Heerenveen voor het eerste gevaar zorgde. Het schot van de 22-jarige Marokkaan ging rakelings over.

Wat volgde waren niet meer dan handvol ongevaarlijke doelpogingen. Beide clubs creëerden weinig en het spektakel bleef achterwege. Ruim twintig minuten na het eerste fluitsignaal konden de Friezen wel juichen. Roy Beerens brak door de Utrecht-defensie, zijn rush werd verstoord door Tim Cornelisse, die de aanvaller van Heerenveen onderuit haalde. De overtreding werd bestraft met een gele kaart en een strafschop die slachtoffer Beerens hoogstpersoonlijk benutte: 0-1. Overigens was de overtreding net buiten het zestienmetergebied.

Tien minuten na het doelpunt van Heerenveen kwam FC Utrecht langszij. Na een klutsbal in de defensie van de Friezen kon Dries Mertens (foto) profiteren door de bal onberispelijk in de verre hoek te schieten. Aan de zijde van de thuisploeg ontsnapte Mihai Nesu vervolgens aan een rode kaart voor een domme, zware en onnodige overtreding.

In de tweede helft voetbalde zowel Utrecht als Heerenveen in een laag tempo. Desondanks werden er verschillende kansen gecreëerd. Voorzetten van met name Beerens misten een eindstation en nadat ook Christian Grindheim de bal vlak voor het doel torenhoog over schoot, leek het treffen in een remise te eindigen.

In de ultieme slotfase van het onsportieve duel bezorgde Wuytens de thuisploeg alsnog het volle pond. Uit een corner van Barry Maguire kon de Belg de bal met binnenkant links binnenschieten. Na de trefzekere volley van Wuytens leek Heerenveen wakker te schrikken, maar Viktor Elm en Grindheim verzuimden de gelijkmaker te produceren. Utrecht-keeper Michel Vorm stopte fraai de inzet van Elm.

FC Utrecht stijgt door de overwinning naar een zevende plek, terwijl de Friezen genoegen moeten nemen met een negende positie op de ranglijst. Foto: VI Images