FC Utrecht opnieuw kwelgeest van gezapig Ajax

Reacties

Ajax is er niet in geslaagd de negatieve reeks in uitduels met FC Utrecht te doorbreken. Yassin Ayoub schoot de Domstedelingen naar de zege: 1-0. Ajax kwam in negentig minuten niet verder dan één schot op doel.

FC Utrecht opnieuw kwelgeest van gezapig Ajax

Ajax en Utrecht leken af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel toen de thuisploeg twee minuten voor tijd een lange bal naar voren gaf. De bezoekers leken verrast en Yassin Ayoub profiteerde door de bal in de verre hoek te schuiven en zo Ajax de ongeslagen uitstatus te ontnemen: 1-0.

De goal van Ayoub was een spaarzaam hoogtepunt in een gezapig duel. De confrontaties tussen Utrecht en Ajax stonden de afgelopen jaren vaak bol van strijd en spektakel, maar dit keer werd de supporters een tactisch steekspel voorgeschoteld. Utrecht-trainer Erik ten Hag liet zijn ploeg aantreden in het vertrouwde 4-4-2-systeem en de Domstedelingen wachtten Ajax rond de middenlijn op.

De Amsterdammers formuleerden al voor de aftrap een antwoord door aan te treden in een 3-4-3-formatie. Hierdoor voorkwam oefenmeester Frank de Boer dat Utrecht een overtalsituatie kreeg op het middenveld, maar daarmee droeg hij tevens bij aan een wedstrijd met weinig doelkansen. Beide ploegen hadden immers achterin een man over en konden daarmee veel defensieve problemen voorkomen.

In de eerste helft zorgde de opkomende Utrecht-back Sean Klaiber nog voor de meeste dreiging. Opponent Amin Younes, die halverwege vervangen moest worden met een vleeswond, was Klaiber af en toe kwijt, maar tot grote mogelijkheden leidde dat niet. Een afgekeurde treffer van Sébastien Haller, die buitenspel stond, zorgde nog voor de meeste opwinding.

Yassin Ayoub en Nemanja Gudelj vechten een duel uit op het middenveld.
Yassin Ayoub en Nemanja Gudelj vechten een duel uit op het middenveld.

Namens Ajax stelde in de eerste 45 minuten alleen Anwar El Ghazi doelman Robbin Ruiter op de proef. De Utrecht-keeper kon de inzet van El Ghazi, die net als Riechedly Bazoer terugkeerde van een blessure, simpel keren. Ook na de hervatting maakten de Amsterdammers geen moment aanspraak op de winnende treffer, die een einde had kunnen maken aan een reeks van zes competitieduels zonder zege in de Domstad.

De late goal van Ayoub maakte de middag nog vervelender voor Ajax. Met de 1-0 zege bevestigden de Domstedelingen hun status als kwelgeest van De Boer. De trainer raakte al twintig punten kwijt tegen Utrecht, meer dan tegen elk ander team.

Met 38 punten uit zestien duels blijft Ajax koploper in de Eredivisie. Als Feyenoord om 14.30 uur wint bij FC Groningen, kan het op gelijke hoogte komen. Utrecht staat vijfde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.