FC Utrecht op halve kracht langs erbarmelijk NEC

FC Utrecht heeft zaterdag met ruime cijfers gewonnen van NEC: 0-3. De ploeg van trainer Erik ten Hag hoefde niet eens veel moeite te doen om de machteloze Nijmegenaren over de knie te leggen.

NEC-trainer Peter Hyballa gooide zijn tactiek al na zeven minuten om toen verdediger Robin Buwalda per brancard van het veld moest met een enkelblessure. De 5-3-2-formatie werd een 4-3-3 nadat Arnaut Groeneveld binnen de lijnen kwam. NEC had er weinig profijt van. De Nijmeegse ploeg, die dit seizoen sowieso al moeite heeft met scoren, creëerde in de beginfase geen enkele kans.

De bezoekers deden dat wel. Bij een mogelijkheid van Utrecht poogde NEC er op snelheid uit te komen, maar dat liep op niets uit. Op een afstandsschot van Zakaria Labyad na, na een klein half uur, had niemand aan Nijmeegse kant een antwoord. De knal werd nog aangeraakt, waardoor doelman Joris Delle geen kans maakte: 0-1.

Utrecht deed er nog voor rust een schepje bovenop met een sublieme aanval die rond de middenlijn begon. De gasten tikten NEC van het kastje naar de muur. De bal belandde bij Sofyan Amrabat, die vervolgens precies op tijd Yassin Ayoub in stelling bracht. De middenvelder bekroonde de knappe aanval met een goal: 0-2. Het leverde de thuisploeg een hels fluitconcert van het eigen publiek op. Utrecht hoefde immers niet veel moeite te doen voor de comfortabele voorsprong bij rust.

Zakaria Labyad (links) opende de score voor FC Utrecht.

NEC leek in de rust een donderspeech van Hyballa te hebben gehad, want de ploeg toonde in de beginfase van de tweede helft in ieder geval de intentie om te willen winnen. Dat leverde enkele kansjes, maar geen treffers op. Toen de Nijmeegse storm was gaan liggen, nam Utrecht weer de overhand. Sébastien Haller pikte na een uur ook zijn doelpunt mee nadat hij oog in oog met Delle raak schoot: 0-3.

Na de derde Utrechtse treffer maakte men zich bij NEC geen illusies meer. Enkele fans verlieten het Goffertstadion zelfs al, terwijl de bezoekers probeerden om een vierde doelpunt te maken. De enige speler die van het NEC-publiek een bemoedigend applaus kreeg, was Utrecht-verdediger Kevin Conboy, die in het verleden in Nijmegen speelde. Zo nam Utrecht de drie punten verdiend mee naar huis.

Utrecht staat door de zege nog altijd vierde in de Eredivisie met 44 punten. FC Twente volgt met 41 punten. NEC staat twaalfde en heeft 28 punten, al bedraagt de voorsprong op nummer zestien Roda JC Kerkrade slechts vijf punten.