FC Utrecht onttroont SC Heerenveen als 'best of the rest'

FC Utrecht heeft een belangrijke slag geslagen in de subtop van de Eredivisie, door thuis met 1-0 van SC Heerenveen te winnen. De slotfase werd ontsierd door twee rode kaarten.

FC Utrecht was vanaf het begin de baas over SC Heerenveen, dat door de druk van de gastheren veel balverlies leed en grote moeite had de bal bij zijn aanvallers te krijgen.

In de 25ste minuut kreeg FC Utrecht zijn eerste grote kans van de wedstrijd. Nacer Barazite was oog in oog met doelman Erwin Mulder onzelfzuchtig en wilde de bal afleggen op Sebastièn Haller, waardoor Joost van Aken tussenbeide kwam. Uit de daaropvolgende corner kwam Utrecht alsnog op voorsprong. Arber Zeneli leed balverlies bij het uitverdedigen, waarna Andreas Ludwig in stelling werd gebracht door Soufyan Amrabat. De Duitser schoot raak in de korte hoek: 1-0. Pas in de slotfase van de eerste helft was Heerenveen voor het eerst gevaarlijk. Linksback Lucas Bijker miste een vrije kopkans na een voorzet van Zeneli.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Naarmate het tweede bedrijf vorderde werd Heerenveen steeds sterker en dit leidde tot enkele grote kansen. De grootste was voor Yuki Kobayashi, die na een prachtig voorwerk van Sam Larsson op doelman David Jensen stuitte. Tien minuten voor tijd haalde Mark van der Maarel een gevaarlijke bal van Martin Ødegaard uit de doelmond. Zelf hield Utrecht in die fase alleen maar tegen, hoewel het via een counter wel een enorme kans voor Richairo Zivkovic creëerde. De Ajax-huurling schoot van dichtbij over.

Rood
Terwijl de gelijkmaker in de lucht hing, gooide Larsson de Friese glazen in. Hij kreeg voor een gevaarlijke tackle op invaller Zakaria Labyad zijn tweede gele kaart, waardoor Heerenveen in de slotfase met tien man verder moest. Drie minuten voor het einde kreeg ook FC Utrecht rood. Ludwig ging zwaar over de schreef ten opzichte van Ødegaard, door op het been van de gevallen Heerenveen-middenvelder te gaan staan. Desondanks hield FC Utrecht stand, waardoor het de Friezen onttroont als best of the rest in de Eredivisie. Met 34 punten uit 21 duels staan de Domstedelingen nu vierde, met Heerenveen (33), Vitesse (33) en AZ (32) kort achter zich.