FC Utrecht met moeite en mazzel langs FC Volendam

FC Utrecht heeft zich met veel moeite geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB-beker door FC Volendam met 1-0 te kloppen. Scheidsrechter Bas Nijhuis speelde een belangrijke rol.

Doordat Frank Demouge tijdig fit was, hoefde FC Utrecht-coach Ton du Chatinier niet een grote puzzel te leggen om te bedenken wie in de spits moest spelen vanwege de afwezigheid van Jacob Mulenga en Ricky van Wolfswinkel die beide met blessures kampen. Bij FC Volendam ving Jack Tuyp de wedstrijd aan op de bank.

De coach van Utrecht had zijn team met duidelijke instructies het veld ingestuurd: snel druk zetten, aanvallen en rap de voorsprong nemen. Ondanks dat zijn team goed had opgelet bij de wedstrijdbespreking, kwam het daar niet van. De thuisploeg kreeg kans op kans, maar trof een een prima keepende Robbin Ruiter onder de FC Volendam-lat.

Het meest dichtbij was Michael Silberbauer, maar de Deen tikte een rebound vrijstaand naast. De fraaiste poging was van Edouard Duplan die met een bekeken schot de lat raakte. Met het nodige fortuin haalde FC Volendam zonder kleerscheuren de rust. Na de hervatting waren het echter de bezoekers die venijnig van zich afbeten.

De ploeg van Gert Kruys kreeg wat kansen, maar Volendam kreeg de bal niet langs de sober keepende Michel Vorm. Melvin Platje slalomde een kleine vijf minuten voor tijd door het strafschopgebied van FC Utrecht en werd aangetikt door Gianluca Nijholt. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag er geen penalty in.

Dat zag hij wel enkele minuten later in een valpartij die Dries Mertens maakte over goalie Ruiter tot woede van alles wat uit Volendam kwam. Barry Maguire schoot de strafschop hard via de lat binnen. Kort daarna kreeg Demouge nog de kans om de wedstrijd te beslissen, maar zijn stift werd knap van de lijn gehaald door Barry Opdam. De kwartfinaleplek van FC Utrecht werd echter eenvoudig veilig gesteld in de laatste minuten. Foto: VI Images