FC Utrecht met hangen en wurgen langs Excelsior

Met pijn en moeite heeft FC Utrecht het uitduel met Excelsior met 3-2 gewonnen. De ploeg maakte het zichzelf opvallend moeilijk toen het 3-1 voorstond en tegen tien Rotterdammers speelde.

De wedstrijd was vijf minuten onderweg toen FC Utrecht al in de achtervolging moest. Roland Alberg mocht een vrije trap nemen. De spelverdeler bracht scherp voor en doordat Jason Oost de bliksemafleider was, werd de bal door iedereen gemist en kwam Excelsior verrassend op voorsprong.

De bezoekers lieten zich echter niet van de wijs brengen en kregen door een stevig offensief kans op kans. Kai Heerings zag een bal van de lijn gehaald worden, Tommy Oar mikte net naast de paal en Jacob Mulenga had het vizier niet op de scherp-modus gezet.

Toch ging de ploeg van Erwin Koeman met een 2-1 voorsprong de rust in. De gelijkmaker viel in de 25ste minuut. Daan Bovenberg, die dit seizoen nog op Kralingen was begonnen, gaf een diepe bal die door Rodney Sneijder werd terug gekopt. Nana Asare volleerde de bal kiezelhard achter de kansloze Wesley de Ruiter.

Tien minuten later viel de tweede Utrechtse treffer. Oar mocht een afgeslagen hoekschop nogmaals inbrengen en hij vond het hoofd van Ismo Vorsterman die goed binnenkopte. Na een kwartier in de tweede helft leek de zege voor de bezoekers binnen. Asare had zijn tweede gemaakt na een actie van Alexander Gerndt en Excelsior-verdediger Samuel Scheimann had zijn tweede gele kaart, dus rood, ontvangen.

Ruim twintig minuten voor tijd kwamen de Rotterdammers toch weer terug in de wedstrijd. Tim Eekman liet een voorzet los die door Rob van Dijk halfslachtig werd verwerkt. Joost Broerse werkte hard de aansluiting tegen de touwen. Diezelfde Broerse had nog een pegel in huis maar nu had Van Dijk wel een passend antwoord.

Invaller Mick van Buren was eveneens dichtbij. Na een goede pass van Edwin de Graaf mocht hij uithalen maar ook zijn inzet werd niet gepromoveerd tot doelpunt. De bezoekers hadden bovendien geluk dat een handsbal in eigen strafschopgebied van Bovenberg door scheidsrechter Jan Wegereef niet werd opgemerkt.

Aan de andere kant kreeg Mulenga uit een counter de uitgelezen kans de wedstrijd te beslissen maar de Zambiaanse aanvaller schoot alleen voor De Ruiter wild naast. Zo sleepte FC Utrecht zich naar een moeizame 3-2 overwinning en klimt naar de zevende plaats op de ranglijst. Excelsior blijft hekkensluiter. Foto: VI Images