FC Utrecht krijgt tiental PEC op de knieën in spektakelstuk

FC Utrecht heeft zich dankzij een 5-2 zege op het tiental van PEC Zwolle geplaatst voor de laatste ronde van de play-offs om Europees voetbal. Zo saai als het uitduel in Zwolle (0-0) donderdag was, zo enerverend was het treffen in Stadion Galgenwaard.

Dat kwam mede door de voortvarende start van de thuisploeg, die al na vijf minuten een voorsprong had. Het was Bart Ramselaar die na goed doorzetten op de rechterflank de bal voor gaf en spits Sébastien Haller vond. Voor de Fransman was het een koud kunstje de bal binnen te glijden en voor de openingstreffer te tekenen.

PEC Zwolle-verdediger Dirk Marcellis was ruim tien minuten later met een kopbal dicht bij de gelijkmaker, maar zijn poging spatte uiteen op de lat. De Domstedelingen raakten er niet van onder de indruk en liepen in de 24ste minuut zelfs verder weg bij de bezoekers. Dit keer waren de rollen omgedraaid en was Haller de aangever, met een dieptepass, en Ramselaar met een rake schuiver de afmaker: 2-0.

Sébastien Haller en Bart Ramselaar vieren een van de treffers van FC Utrecht. Het duo was betrokken bij de eerste twee goals van de Domstedelingen tegen PEC Zwolle.

De grootste tik werd uitgedeeld door Utrecht-verdediger Christian Kum, die de bal in de 28ste minuut met zijn arm over de doellijn werkte uit een vrije trap van Nacer Barazite. Het bleek voor de Zwollenaren een onoverkomelijke achterstand, al probeerden ze het nog wel. PEC koesterde misschien ook nog wat hoop toen de club via Queensy Menig in de 53ste minuut nog terugkwam tot 3-1, maar had de pech dat verdediger Bart van Hintum er in de zestigste minuut met zijn tweede gele kaart van de wedstrijd vanaf moest.

Tegen tien man liep FC Utrecht namelijk nog verder weg. Rechtsback en jeugdexponent Giovanni Troupée (18) pikte met een intikker zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht mee, waarna Haller de eindstand - na de 4-2 van Wout Brama (afstandsschot) - met zijn tweede van de middag op 5-2 bepaalde vanaf de strafschopstip. Door die afgetekende zege plaatste Utrecht zich voor de finale van de play-offs om een ticket naar de derde voorronde van de Europa League, waarin Heracles Almelo op donderdag en zondag de tegenstander is.