FC Utrecht hoopt status als Ajax' kwelgeest te bevestigen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Ajax duelleert in de lunchwedstrijd van zondag met FC Utrecht.

FC Utrecht hoopt status als Ajax' kwelgeest te bevestigen
Speelronde: 8
Aftrap: zondag 2 oktober, 12.30 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

• Ajax zette zijn laatste vier Eredivisie-wedstrijden in winst om en bleef daarmee enigszins in het spoor van koploper Feyenoord. FC Utrecht realiseerde afgelopen week ten koste van Sparta Rotterdam pas de eerste overwinning in de competitie en begon deze speelronde op de dertiende plek.

• Het is al de 47ste Eredivisie-ontmoeting tussen Ajax en FC Utrecht in Amsterdam. De thuisploeg kwam tot 36 zeges en ging slechts vier keer onderuit. Tot zes keer toe voegden beide clubs een punt toe aan het totaal na een editie van Ajax - FC Utrecht.

• De uitgave van vorig seizoen was memorabel. FC Utrecht leek op weg naar de zege in De Arena, totdat arbiter Danny Makkelie een strafschop toekende aan Ajax voor een vermeende overtreding van Willem Janssen op Arek Milik. De Pool verzilverde de strafschop en bracht de 2-2 eindstand op het bord.

• Die wedstrijd onderstreepte nog maar eens dat Ajax het bijna altijd moeilijk heeft met FC Utrecht. Sinds januari 2010 verspeelden de Amsterdammers liefst 25 punten in duels met de Domstedelingen, meer dan tegen welk team ook.

Vorig seizoen speelde arbiter Danny Makkelie een hoofdrol tijdens Ajax - FC Utrecht.

• Ajax trof tijdens de laatste 21 Eredivisie-duels minimaal eenmaal doel. Op 26 januari 2016 stonden de Amsterdammers voor het laatst droog, tegen Heracles Almelo (0-0). Ajax is bezig aan de beste 'scorende serie' sinds 2013. Destijds liet de equipe van toenmalig coach Frank de Boer tussen januari en september in 22 wedstrijden minimaal één treffer aantekenen.

• Kasper Dolberg maakte liefst vier goals tijdens de eerste drie Eredivisie-wedstijden waarin hij in de basis startte. Alleen Henk Groot (zeven) en Ruud Geels (vijf) waren in dienst van Ajax ooit nóg productiever tijdens hun eerste drie duels in de basis.

• FC Utrecht mag dan moeizaam aan het seizoen zijn begonnen, de formatie van coach Erik ten Hag is inmiddels al wel acht uitduels op rij ongeslagen in de Eredivisie. Dat is de beste reeks sinds een serie van tien achtereenvolgende wedstrijden zonder nederlaag op vreemde bodem in de periode december 1980-mei 1981.

• Voor Richairo Zivkovic is dit vanzelfsprekend een bijzondere wedstrijd. De door Ajax aan FC Utrecht verhuurde aanvaller was in zijn laatste drie officiële duels goed voor vier goals.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.