FC Utrecht gezonder: 'Maar we liggen nog op intensive care'

Reacties

FC Utrecht, dat jarenlang diep in de rode cijfers zat, heeft over het seizoen 2013/14 een nettoverlies van 3,6 miljoen euro geleden. Het bedrag is aanzienlijk lager dan een jaar eerder, waarin de club nog 8,5 miljoen euro in het rood uitkwam.

FC Utrecht gezonder: 'Maar we liggen nog op intensive care'

De Domstedelingen maken vandaag (woensdag) de jaarcijfers bekend, waarin een grote stap is gezet in de gezondmaking. Het huidige saldo is opgebouwd uit de eigen huishouding, gecombineerd met die van FPI, het voormalige investeringsbedrijf van Frans van Seumeren.

Sinds afgelopen zomer is het bedrijf van de eigenaar onderdeel van de huishouding van de club. Vorig jaar bestond het verlies van beide onderdelen samen opgeteld nog uit 13 miljoen euro. Ten aanzien van dat saldo heeft de club een verbetering van ruim negen miljoen euro gerealiseerd.

Algemeen directeur Wilco van Schaik (foto) is positief gestemd, maar waakt voor te veel euforie. 'Het is een mooie slag, maar we zijn nog niet gezond. We lopen nog steeds langs het randje. Zolang we in de rode cijfers zitten, blijft Categorie 1 op de loer liggen', zegt hij tegen Voetbal International. Het devies voor dit seizoen is dan ook dat bezuinigen nog altijd bittere noodzaak is. 'We hebben zeker nog twee zware seizoenen te gaan, zoals ik al vaker heb aangegeven. De operatie is geslaagd, maar we liggen als club nog wel op de intensive care, daar moeten we realistisch over zijn.'

Topspelers
Het doel van FC Utrecht is om in 2016 een gezonde huishouding te hebben. Daarvoor is de jaarlijkse verkoop van een van de topspelers noodzakelijk, zoals afgelopen zomer het geval was met Dave Bulthuis (1. FC Nürnberg), Steve De Ridder (FC Kopenhagen) en Jens Toornstra (Feyenoord).

De volgende financiële slag moet komen vanuit Wales. FC Utrecht heeft nog altijd een percentage tegoed van Swansea City over de transfer van doelman Michel Vorm van afgelopen zomer naar Tottenham Hotspur. De club uit de Premier League weigert geld af te staan, waardoor de zaak nu bij de FIFA ligt. Mocht FC Utrecht in het gelijk worden gesteld, dan kan de club naar verluidt ruim één miljoen euro tegemoetzien.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.