FC Utrecht favoriet bij aanvang play-offs

Reacties

De winst van de play-offs om Europees voetbal werd de laatste jaren steevast uitbundig gevierd, maar die feeststemming was enkele maanden later weer snel verdwenen. Voor de laatste winnaars van het seizoenstoetje van de Eredivisie zat het Europese avontuur er steevast snel op.

FC Utrecht favoriet bij aanvang play-offs

Differdange, Aberdeen, Southampton en Arouca. Wat hebben die clubs met elkaar gemeen? Ze zorgden er de laatste vier jaar voor dat respectievelijk FC Utrecht, FC Groningen, Vitesse en Heracles Almelo praktisch voor niets ultravroeg terugkwamen van vakantie om al in juli te starten aan het Europese avontuur. Niet alleen teleurstellend voor de vier deelnemers, maar ook slecht voor de Nederlandse coëfficiënten.

Voor de winnaar van dit seizoen wacht dan ook een schone taak. Sinds 2009, toen de huidige opzet van de play-offs werd geïntroduceerd, is FC Utrecht de enige winnaar die via de voorronde van de Europa League doorstootte tot het hoofdtoernooi. De Domstedelingen wonnen met spelers als Michel Vorm, Dries Mertens en Ricky van Wolfswinkel van FK Tirana, FC Luzern en Celtic en boden daarna dapper weerstand aan Napoli en Liverpool.

Voor een dergelijk scenario zou Utrecht zeven jaar na dat mooie Europese seizoen waarschijnlijk direct tekenen. De ploeg van trainer Erik ten Hag eindigde in de reguliere competitie als vierde met 62 punten, ver achter de topdrie maar ver vóór de andere drie play-offdeelnemers: verliezend bekerfinalist AZ (zesde met 49 punten), FC Groningen (achtste met 43 punten en SC Heerenveen (negende met 43 punten).

Het verleden leert dat die leidende positie zelden resulteerde in een Europees ticket, al was het verschil in puntenaantallen nog nooit zo groot. Utrecht was in het seizoen 2012/13 de enige nummer één die de play-offs won. Het toont met name aan dat de vorm van de dag telt tijdens het seizoenstoetje telt. Wat dat betreft zit het wel goed met de ploeg van Ten Hag. Die pakte 21 punten in de laatste acht competitieduels.

Utrecht moet die favorietenstatus woensdagavond waarmaken op bezoek bij Heerenveen, dat de verliezend bekerfinalist van vorig seizoen om 18.30 uur ontvangt. Zaterdag staat de return op het programma. Om 20.45 uur krijgt Groningen bezoek van AZ. Die return vindt eveneens zaterdag plaats. De winnaars treffen elkaar in de finale op 25 en 28 mei. Er ligt een ticket klaar voor de twee voorronde van de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.