FC Twente wint van ADO ondanks snelle achterstand

Ook na 27 wedstrijden is FC Twente de koploper in de Eredivisie. De ploeg uit Enschede won in eigen huis met 3-1 van ADO Den Haag, ook al kwamen de bezoekers heel snel op voorsprong.

Het duel was tien seconden oud toen aanvaller Wesley Verhoek de bezoekers zeer verrassend op een 1-0 voorsprong zette met zijn vijfde competitietreffer van het seizoen. Het was de snelste goal van het huidige Eredivisie-seizoen en maar twee seconden langzamer dan het snelste Eredivisiedoelpunt aller tijden van Koos Waslander (NAC Breda) op 20 maart 1982.

Na ruim een half uur trok Twente de stand gelijk door een benutte penalty van clubtopscorer Bryan Ruiz, zijn achttiende doelpunt van deze competitie. De Tukkers kregen de strafschop toegewezen nadat Kenneth Perez in het strafschopgebied onderuit was gehaald door Pascal Bosschaart (foto onder). Ruiz verschalkte Robert Zwinkels met een onvervalste Panenka-strafschop.

Bij ADO bleef doelman Zwinkels na rust in de kleedkamer achter met een enkelblessure. Hij werd vervangen door Barry Ditewig. De nieuwe keeper kon een nederlaag in Enschede niet voorkomen. Tien minuten na rust ontsnapte Ruiz aan de buitenspelval. Hij omspeelde doelman Ditewig en zette de thuisploeg op een 2-1 voorsprong met zijn tweede goal van de avond.

Perez vergrootte de marge in de 69ste minuut met een curieus doelpunt naar twee goals. Een van richting veranderde voorzet van de Deen werd volledig verkeerd beoordeeld door Ditewig. In plaats van de bal over de lat te tikken belandde deze via de handen van de keeper achter de lijn, waardoor Twente de wedstrijd definitief in zijn voordeel had beslist.

Door de zege komt FC Twente op zeventig punten uit 27 wedstrijden. PSV - dat de tweede plaats bezet - heeft vijf punten minder, maar speelde een duel minder. De ploeg uit Eindhoven gaat zondag op bezoek bij Ajax, dat derde staat met 61 punten uit 26 wedstrijden. ADO Den Haag blijft door de nederlaag steken op de zestiende plaats, de ploeg uit de Hofstad heeft slechts 23 punten.